Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome.
Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.
Medicii au explicat că infecția se produce în urma înțepăturii de țântar infectat cu acest virus, țânțarii de la noi preluând virusul, aparent, de la păsările migratoare.
În majoritatea cazurilor, infecțiile la oameni sunt asimptomatice, dar un mic procent poate dezvolta forme grave.
Manifestările infecției sunt cele ale unei meningite/meningoencefalite însoțite de febră, pentru care este recomandată adresarea de urgență către medicul de familie sau o unitate medicală.
Opt cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost înregistrate în România din luna iunie până la jumătatea lunii august, arată un raport publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Este vorba despre şase bărbaţi şi o femeie.
Potrivit celui mai recent raport publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (3 iunie) până în 22 august, s-au înregistrat 7 cazuri confirmate
Cazurile s-au înregistrat la persoane cu vârste între 40 şi 49 de ani (2), 60-69 de ani (2) şi 70-79 de ani (3).
Pacienţii sunt şapte bărbaţi şi o femeie, cinci fiind din mediul urban şi doi din rural.
Distribuţia pe judeţe a cazurilor (în funcţie de unitatea teritorială de expunere) este: municipiul Bucureşti (2), judeţul Bistriţa-Năsăud (1), judeţul Dâmboviţa (1), judeţul Giurgiu (1), judeţul Mureş (1), judeţul Satu Mare (1), Suceava(1). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut expunerea în Italia (Milano) şi a fost raportat de DSP Dâmboviţa (debut în S 27).
Populaţia este sfătuită să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei şi să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.