NEWS

Clipe de groză pentru  o familie care s-a răsturnat cu mașina 

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Găești au fost alertați...

Razie în municipiul Târgoviște 

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița...

Prevenirea traficului de persoane la nivelul județului Dâmbovița 

În perioada 15-17 iulie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului...

Tot ce trebuie să știi despre bransament electric în România

În contextul actual, în care energia electrică joacă un rol esențial în viața de zi cu zi, înțelegerea conceptelor legate de bransamentul electric devine o necesitate. Bransamentul electric este punctul de legătură dintre rețeaua de distribuție a energiei electrice și consumator, fiind un element crucial pentru asigurarea unui flux constant și sigur de electricitate către locuințe, birouri sau alte construcții. Prin urmare, cunoașterea detaliilor tehnice și a procedurilor de instalare este vitală pentru utilizatorii finali.

Articolul de față oferă o explorare amănunțită a bransamentelor electrice în România, începând cu prezentarea principalelor tipuri de bransamente electrice și detaliind componentele unui bransament electric. În plus, vom discuta pașii necesari pentru realizarea unui bransament electric, precum și documentele necesare pentru acest proces. Scopul este de a oferi cititorilor toate informațiile de care au nevoie pentru a înțelege cum se realizează legătura lor la rețeaua de distribuție a energiei electrice și cum pot naviga eficient prin procedurile asociate.

Principalele tipuri de bransamente electrice

În România, bransamentele electrice pot fi clasificate în mai multe categorii principale, în funcție de modul de instalare și de caracteristicile tehnice. Acestea includ bransamente aeriene, subterane, precum și cele monofazice și trifazice, fiecare având particularități specifice care le fac potrivite pentru diferite aplicații și nevoi ale consumatorilor.

Bransamente aeriene

Bransamentele electrice aeriene sunt cele mai comune în zonele rurale sau în acele locații unde instalarea subterană nu este viabilă din punct de vedere economic sau tehnic. Acestea sunt realizate cu ajutorul conductoarelor aeriene care leagă rețeaua electrică de distribuție direct la locul de consum. Există două tipuri principale de bransamente aeriene:

 1. Bransamente fără traversare, unde rețeaua electrică și consumatorii se află pe aceeași parte a drumului.
 2. Bransamente cu traversare, necesare atunci când rețeaua electrică se află pe partea opusă a drumului față de consumatori.

Bransamente subterane

Bransamentele electrice subterane sunt preferate în zonele urbane, oferind o mai bună protecție împotriva intemperiilor și a intervențiilor accidentale. Acestea sunt realizate prin cabluri subterane care conectează rețeaua de distribuție la punctul de consum fără a fi vizibile sau expuse. Avantajele includ nu doar estetica îmbunătățită, ci și o reducere a riscurilor asociate cu deteriorarea accidentală a conductoarelor aeriene.

Bransamente monofazice și trifazice

În funcție de necesitățile de putere și de tipul de echipamente utilizate, bransamentele pot fi monofazate sau trifazate:

 • Bransamentele monofazate sunt adecvate pentru consumatorii casnici cu cerințe energetice reduse, având o tensiune de 230V și o putere de până la 11 kVA. Acestea sunt utilizate frecvent în apartamente și case mici.
 • Bransamentele trifazate sunt utilizate pentru puteri între 11 kVA și 30 kVA și sunt esențiale pentru consumatorii industriali sau pentru casele mari care necesită o putere mai mare. Cu o tensiune de 400V, acestea permit o distribuție mai eficientă a energiei și reduc riscurile de fluctuații ale tensiunii.

Fiecare tip de bransament are specificațiile și avantajele sale, fiind esențial ca utilizatorii să înțeleagă diferențele și să aleagă opțiunea cea mai potrivită pentru nevoile lor. Această selecție trebuie făcută cu atenție, considerând atât aspectele tehnice, cât și cele legate de costurile de instalare și întreținere.

Componenta unui bransament electric

Componenta unui bransament electric este esențială pentru funcționarea eficientă și sigură a sistemului de distribuție a energiei electrice la consumatorii finali. În continuare, se vor detalia cele patru componente principale ale unui bransament electric.

Racordul electric

Racordul electric reprezintă legătura între linia electrică principală și firida de bransament. Acesta poate fi instalat fie aerian, cu cabluri suspendate, fie subteran, prin cabluri îngropate în sol. Alegerea între instalarea aeriană sau subterană depinde de condițiile specifice ale locației și de cerințele tehnice ale proiectului.

Firida de bransament

Firida de bransament este componenta în care se realizează conexiunea între racordul electric și coloana electrică. Aceasta joacă un rol crucial în protecția la scurtcircuit a întregii instalații, asigurând siguranța în funcționare. Firida de bransament găzduiește, de asemenea, dispozitivele de protecție la suprasarcină și la curenti de defect, contribuind la stabilitatea sistemului electric.

Coloana electrica

Coloana electrică este partea bransamentului prin care se realizează conectarea instalației electrice a abonatului la firida de bransament. Aceasta poate fi de tip individual, pentru un singur consumator, sau colectivă, deservind mai mulți consumatori. Coloana electrică asigură transferul eficient și sigur al energiei electrice de la firida de bransament la tabloul electric al abonatului.

Blocul de masura si protectie

Blocul de măsură și protecție este instalat la locația consumatorului și are rolul de a contoriza energia electrică consumată. Acesta include contorul electric și dispozitive de protecție care previn incidentele precum scurtcircuitul, suprasarcina și supratensiunea. Blocul de măsură și protecție poate fi configurat pentru sisteme monofazate sau trifazate, în funcție de necesitățile de putere ale consumatorului.

Fiecare dintre aceste componente are un rol bine definit în cadrul bransamentului electric, contribuind la eficiența și siguranța distribuției energiei electrice. Înțelegerea funcționării și a componentelor unui bransament electric este crucială pentru orice utilizator care dorește să gestioneze eficient și în siguranță alimentarea cu energie.

Pasii pentru bransament electric

Informarea inițială

Înainte de a începe procesul de racordare, este esențial să se obțină informații cu privire la cerințele și procedurile specifice furnizorului de energie electrică local. Acest prim pas include aflarea detaliilor despre pașii și documentele necesare pentru racordare.

Depunerea cererii

După informarea inițială, următorul pas este completarea și depunerea cererii de racordare la furnizorul de energie electrică. Este important să se asigure că toate documentele necesare sunt complete și corecte, incluzând actul de proprietate și planurile de amplasament.

Emiterea avizului tehnic de racordare

Furnizorul de energie electrică va evalua cererea și, în funcție de aceasta, va emite un Aviz Tehnic de Racordare. Acest document va conține informații importante precum costurile estimative și termenii de realizare a racordării.

Alegerea operatorului

După primirea Avizului Tehnic de Racordare, consumatorul poate solicita încheierea contractului de racordare și va alege un operator autorizat care va proiecta și executa instalația electrică conform specificațiilor.

Regularizarea

Ultimul pas în procesul de racordare este punerea sub tensiune finală a instalației și finalizarea regularizării de către furnizorul de energie electrică. Aceasta asigură că totul funcționează conform normelor și că instalația este pregătită pentru utilizare.

Documentele necesare pentru bransamentul electric

Pentru a realiza un bransament electric în România, sunt necesare mai multe documente esențiale care să asigure legalitatea și conformitatea instalației. Aceste documente sunt vitale pentru a evita întârzierile și pentru a respecta reglementările în vigoare.

Buletin/CUI

Persoanele fizice trebuie să prezinte un buletin personal valid, în timp ce persoanele juridice sunt solicitate să furnizeze Codul Unic de Înregistrare (CUI) al firmei și buletinul reprezentantului legal al firmei. Acesta este un pas esențial pentru verificarea identității și legalității solicitantului în procesul de bransament.

Act de proprietate

Este necesar un act de proprietate sau un contract de vânzare-cumpărare ori de închiriere, care să ateste dreptul de proprietate sau de utilizare a terenului și/sau a imobilului. Acest document este crucial pentru a demonstra că solicitantul are dreptul legal de a efectua lucrările pe proprietatea respectivă.

Plan cadastral

Un plan cadastral actualizat este obligatoriu pentru a ilustra detaliat limitele și amplasamentul exact al proprietății. Acesta servește la asigurarea că bransamentul electric va fi realizat în conformitate cu specificațiile cadastrale și nu va încălca drepturile altor proprietari.

Certificat de urbanism

Certificatul de urbanism este necesar pentru a obține aprobările necesare de la autoritățile locale. Acest document confirmă că planurile de construcție ale bransamentului electric sunt în acord cu reglementările și restricțiile zonale. De asemenea, certificatul poate include necesitatea anexării planurilor de construcție și a altor specificații tehnice.

Autorizatie de constructie

Pentru a începe efectiv lucrările de bransament, este necesară obținerea unei autorizații de construcție. Aceasta se eliberează după prezentarea tuturor documentațiilor necesare și aprobarea proiectului de către autoritățile competente. Autorizația de construcție validează legalitatea și conformitatea lucrărilor planificate.

Aceste documente sunt fundamentale pentru a asigura că bransamentul electric este realizat conform normelor legale și tehnicilor de siguranță. Procesul de documentare trebuie abordat cu seriozitate pentru a evita posibilele complicații legale sau întârzieri în realizarea bransamentului electric.

Pentru mai multe detalii contactati firma:

 • SIMCO INTERNATIONAL IMPEX SRL
 • Adresă: Șoseaua Leordeni 90B, Popești-Leordeni, 077160
 • Telefon: 021 555 30 35
 • Email: info@simcointl.ro
 • Oraș: București
 • Țară: România
 • Website/URL: https://simcointl.ro/

Recente

Clipe de groză pentru  o familie care s-a răsturnat cu mașina 

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Găești au fost alertați...

Razie în municipiul Târgoviște 

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița...

Prevenirea traficului de persoane la nivelul județului Dâmbovița 

În perioada 15-17 iulie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului...

Mare atenție, puteți fi păcăliți printr-un scam- fraudă online 

În era digitală, înșelătoriile și fraudele online sunt tot...

Nu rata

Clipe de groză pentru  o familie care s-a răsturnat cu mașina 

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Găești au fost alertați...

Razie în municipiul Târgoviște 

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița...

Prevenirea traficului de persoane la nivelul județului Dâmbovița 

În perioada 15-17 iulie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului...

Mare atenție, puteți fi păcăliți printr-un scam- fraudă online 

În era digitală, înșelătoriile și fraudele online sunt tot...

Jandarmeria Dâmbovița este pe baricade, nu scapă nimic de sub control 

Jandarmeria Dâmbovița a raportat o activitate intensă în ceea...

Clipe de groză pentru  o familie care s-a răsturnat cu mașina 

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Găești au fost alertați cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Șelaru. La fața locului, autoritățile au...

Razie în municipiul Târgoviște 

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au organizat o acțiune de control în trafic, dar și pentru a informa conducătorii auto...

Prevenirea traficului de persoane la nivelul județului Dâmbovița 

În perioada 15-17 iulie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.