Cutremurul din 1977, Seismul cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter produs vineri, 4 martie 1977, la ora 21:22, a avut efecte devastatoare asupra României, în aproximativ 56 de secunde producând 1.570 victime, dintre care 1.391 numai în București.
La nivelul întregii țări au fost atunci aproximativ 11.300 de răniți și circa 35.000 de locuințe prăbușite. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit. Pagubele materiale la nivelul țării se ridicau la aproximativ 2 miliarde de dolari.
S-a dus o luptă neîncetată, zile în șir, pentru scoaterea supraviețuitorilor de sub dărâmături. Au fost aduși chiar și specialiști din Elveția, însoțiți de câini dresați pentru salvarea victimelor. Au fost găsiți supraviețuitori chiar și după 11 zile de la cutremur.
Pentru salvarea celor vii, însă prinși sub dărâmături, autoritățile au mobilizat cca 30.000 militari și pompieri. Misiunea acestora a fost îngreunată de pana de curent generată de seism, dar și de panica generală.
Un studiu recent indică faptul că municipiul București este clasat ca a 10-a capitală la nivel mondial, în termeni de risc seismic;
– Capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa;
– Municipiul București concentrează cel mai înalt risc seismic din România”, a precizat Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, în raportul despre vulnerabilitatea Bucureștiului la seism.
Conform Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), la ora actuală un seism poate și înregistrat cu 20 de secunde înainte de a se simți, iar la patru secunde de la producere se cunoaște magnitudinea cutremurului.