Răcărenii nu-și uită eroii: Comemorarea Eroului martir, sublocotenent Barbu Petre Marian, fost parașutist în Armata Română la Boteni
La Răcari, pe 22 decembrie a avut loc și Marșul Tricolorului pe traseu Monumentul Eroilor – Troița Parașutiștilor.
Primăria orașului Răcari a comemorat pe ghimpățeanul Barbu Petre Marian, erou-martir al Revoluției din decembrie 1989.
La Monumentul Eroilor, aflat pe strada ce poartă numele eroului-martir, s-a intonat Imnul Național, În memoria eroului-martir, sublocotenent post-portem Barbu Petre Marian, s-a păstrat un moment de reculegere.
A urmat slujba de pomenire și depunerea de coroane.
Fiind vremea sărbătorilor de d Crăciunu, nu au lipsit colindele.
Marșul Tricolorului pe traseu Monumentul Eroilor – Troița Parașutiștilor
Cu mic, cu mare, răcărenii au participat și la Marșul Tricolorului pe traseu Monumentul Eroilor – Troița Parașutiștilor.
(Slt. post-mortem Barbu Petre Marian)
S-a născut la 29 iunie 1969, tatăl Niculae, mama Iulia, având un frate și două surori. Copilăria și-a petrecut-o la Ghimpați, cutreierând cu prietenii săi prin codrii ce țin în poală satul natal.
Vara, sub tălpile goale a simțit fierbințeala pământului natal, iarna tălpile bocancilor i-au fost de multe ori schiuri. Apele râului Colentina l-au răcorit pe vreme călduroasă și i-au spălat “păcatele adolescenței”. Prietenii copilăriei tânărului Marian au fost vecinii lui: frații Ciobanu Gheorghe și Cornel, Șerban Iulian, Gavrilă Ștefan, frații Lemnaru Mugurel și Lili, Tănase Mugurel. Cu aceștia poate s-a jucat de multe ori
“De-a Războiul” neștiind ca el însuși va participa la ceea ce noi numim astăzi: Revoluția din 1989. Educația și-a început-o la Grădinița normală din localitate, urmată de Școala cu clasele I-VIII Ghimpați. Și-a continuat pregătirea la Școala Profesională din Târgoviște, obținând calificarea de strungar, ceea ce îl va ajuta sa obțină un loc de muncă la C.O.S Târgoviște.
A fost încorporat ca parașutist în anul 1988 la Unitatea Militară din Boteni. În decembrie 1989 se afla acasă, în concediu, de care nu s-a bucurat foarte mult, deoarece a fost chemat după 3 zile, plecând în uniforma militară.
A plecat cu speranța că se va întoarce acasă de sărbători, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.
În seara zilei de 23 decembrie 1989, orele 21:30, în timp ce, asupra sa și asupra camarazilor săi, se tragea din mai multe direcții, au primit ordin să se îndrepte spre ultimul tanc din flancul drept al dispozitivului. Era o nouă poziție de unde se tragea. Un individ de sub tanc a început să tragă. Din mărturia cpt Rădulescu Aurelian Mihail se tragea și din spate, dar și dinspre coltul blocului și subsol. Iată ce declara acest camarad de arme: “Am lichidat pe cel de sub tanc și de la coltul blocului, iar cel de la subsol a reușit să scape.
Datorită tragerii executate asupra noastra, a fost rănit mortal soldatul Barbu Petre Marian.” Cauza decesului a fost plagă craniană împușcată. Așa și-a găsit sfârșitul eroul din Ghimpați care a fost înmormântat cu tricolorul pe piept și onoruri militare.