Astăzi, 15 decembrie 2023, reprezentanții organizațiilor responsabile cu prevenirea și combaterea consumului de droguri în județul Dâmbovița s-au adunat la sediul Instituției Prefectului pentru a evalua progresul Planului de Acțiune în Domeniul Drogurilor pentru perioada 2022-2026. Într-un context în care consecințele consumului de droguri devin din ce în ce mai evidente și afectează grav sănătatea și comunitățile, instituțiile statului își intensifică eforturile în informare, prevenție și reducere a impactului negativ al acestui fenomen.
Cei 24 de participanți au prezentat activitățile desfășurate în 2023 pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri, precum și propunerile de proiecte pentru anul 2024. În județul Dâmbovița, cifrele arată astfel:
- 26 de campanii/proiecte naționale;
- 55 de proiecte locale de prevenire a consumului de droguri; Beneficiari: 11.800 elevi și studenți, 1.218 părinți și 252 cadre didactice.
- 443 de activități punctuale/tematice de informare privind riscurile asociate consumului și traficului ilicit de droguri, tulburării ordinii publice și conducerii sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. #Beneficiari: 40.376 persoane.
Un obiectiv important al Planului de Acțiune este dezvoltarea rețelei de specialiști pentru intervenția în depistarea precoce a consumului de droguri și gestionarea situațiilor de urgență. În acest sens, instituțiile partenere au organizat 27 de activități/sesiuni de instruire/informare privind semnele și simptomele consumului de droguri, precum și măsuri de prim-ajutor în caz de supradoză, beneficiind de participarea a 760 de specialiști din diverse domenii.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița a contribuit la aceste eforturi, organizând, cu sprijinul unor instituții locale, 3 cursuri de formare de bază în domeniul drogurilor pentru 38 de polițiști, 20 de polițiști de penitenciare și 4 cursuri de formare specifică în prevenirea consumului de droguri la care au participat 79 de cadre didactice/consilieri psihopedagogi.
Planul de acțiune pentru perioada 2022-2026 are trei capitole principale:
- Reducerea cererii de droguri, Reducerea ofertei de droguri;
- Consolidarea capacității operaționale de răspuns;
- Cooperare internațională. Monitorizare și Coordonare.
Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, a subliniat importanța conștientizării asupra impactului distructiv al drogurilor și a îndemnat la promovarea accesului la tratament și consiliere. Prin proiecte de educație și informare, se urmărește prevenirea inițierii în consum și promovarea deciziilor sănătoase. Împreună, prin sprijin și educație, se poate lupta împotriva efectelor distructive ale drogurilor și se poate contribui la construirea unei societăți mai sănătoase și informate.