Fotbalul european inseamna spectacol, in primul rand, iar asistenta la partidele dintre echipele de top este una uriasa. Tocmai de aceea cele mai mari cluburi europene au investit sume enorme in dezvoltarea si extinderea arenelor sportive.
Citeste acest articol si vei afla cateva detalii interesante despre cele mai mari 5 stadioane de fotbal de pe “Batranul continent”, intr-o ordine descrescatoare a capacitatii lor:
1. Camp Nou – 99.354 de locuri
Camp Nou este arena clubului sportiv Barcelona, insa gazduieste si multe dintre meciurile de fotbal ale echipei nationale a Spaniei, meciuri pe care daca vrei sa pariezi online gasesti aici un tutorial cum iti faci cont la Unibet, o agentie de pariuri de top.
Avand o capacitate de 99.354 de locuri pe scaune, este cel mai mare stadion de fotbal din Spania si din Europa si al 5-lea ca dimensiune din intreaga lume.
Constructia a inceput pe 28 martie 1954, iar proiectul a fost unul de anvergura, arena fiind proiectata pentru a gazdui partide din cadrul unor turnee internationale majore, asa cum s-a si intamplat de altfel.
In anul 2007, o companie de arhitectura britanica a primit contractul de modernizare a stadionului, un proiect major de extindere care a costat peste 250 de milioane de euro.
Recent, in 2023, conducerea clubului catalan a primit autorizatii pentru alt proiect major de extindere, al doilea in istoria arenei, iar cand va fi gata, Camp Nou va avea aproximativ 105.600 de locuri pe scaune.
2. Wembley Stadium – 90.000 de locuri
Wembley Stadium este cel mai mare stadion de fotbal din Anglia si al doilea ca marime din Europa. A fost inaugurat in anul 2007, luand locul vechii arene cu acelasi nume.
Stadionul are o cupola impresionanta inalta de 134 de metri, denumita Wembley Arch, menita nu doar ca scop estetic, ci si ca sustinere in proportie de 70% a incarcaturii acoperisului.
Acest stadion se mai remarca prin ceva inedit: are un numar de 2.618 toalete, mai multe decat orice stadion de fotbal din intreaga lume.
Pe Wembley Stadium se disputa meciurile echipei de fotbal a Angliei, dar si cele mai importante meciuri din competitiile interne, precum finalele Cupelor, finala Cupei Angliei, dar si unele meciuri de Premier League.
3. Santiago Bernabeu – 84.744 de locuri
Santiago Bernabeu este a doua cea mai mare arena de fotbal din Spania, dupa Camp Nou. Inca de la inaugurare din 1947, a fost gazda echipei de fotbal Real Madrid.
Numita dupa legenda fotbalului si presedintele clubului Real Madrid, aceasta arena a gazduit mai multe finale ale Cupei Europei si Champions League in anii 1957, 1969, 1980 si 2010.
Un proiect major de extindere in valoare de peste 525 de milioane de euro a inceput in 2017, insa a fost intarziat vreme de doi ani ca urmare a unor probleme organizatorice.
Prin acest proiect de extindere se planuieste adaugarea a inca unui nivel care va crea peste 4.000 de locuri in plus. Desi era programat initial a fi finalizat in 2022, din cauza pandemiei de COVID-19 acest proiect a fost intarziat, insa rezultatul este unul spectaculos.
4. Signal Iduna Park – 81.365 de locuri
Signal Iduna Park este denumirea data in scop de marketing pentru Westfalenstadion, arena care gazduieste meciurile clubului Borussia Dortmund.
Este cea mai mare arena de fotbal din Germania si detine si in prezent recordul de asistenta stabilit inca din sezonul 2011-2012, cu aproximativ 1.37 milioane de spectatori pe teren in 17 meciuri, cu o medie deci de peste 80.000 de spectatori pe meci.
Signal Iduna Park a fost deschisa pe data de 2 aprilie 1974 si de atunci a gazduit partide memorabile, iar atmosfera pe aceasta arena este intr-adevar una unica, indiferent de meci.
La Mondialul din 1974 au fost disputate 3 meciuri aici, iar in 2006 s-au jucat mai multe meciuri de la Mondial pe Signal Iduna Park.
Mai mult, pentru Europeanul din 2024, 6 partide sunt programate a fi disputat pe acest stadion, incluzand si una dintre semifinale.
5. Luzhniki Stadium – 81.000 de locuri
Daca vorbim de arene grandioase, nu avem cum sa nu includem in acest top si Luzhniki Stadium, celebrul stadion din Moscova.
A fost inaugurat pe 31 iulie 1956, insa de atunci a trecut prin 3 renovari majore, ce au costat peste 350 de milioane de euro.
Ultimul proiect de extindere a fost finalizat in 2017, arena aratand acum ca una ultramoderna cu facilitati de top.
In 2018, Mondialul de fotbal s-a tinut in Rusia, iar aceasta arena a fost selectata pentru a gazdui atat meciul de deschidere, cat si marea finala.
In momentul de fata exista propuneri pentru viitoare extinderi ale stadionului, insa lucrurile nu sunt stabilite cu exactitate.