La data de 28 noiembrie, cunoscută drept „Ziua Sfinxului”, mii de oameni urcă pe Platoul Bucegilor pentru a experimenta un fenomen considerat de specialiști drept un punct energetic deosebit de puternic. Sfinxul și Piramida Energetică din această zonă sunt atracții ce adună an de an sute de vizitatori, toți sperând să asiste la apusul soarelui, când razele acestuia construiesc o piramidă energetică în jurul imensului sculptat în stâncă.
Considerat de unii cercetători drept cel mai vechi dintre simbolurile sacre, Sfinxul se spune că a fost venerat chiar în timpul regatelor dacice, în perioada cultului lui Zamolxis. Legenda asociată acestei zile speciale relatează că fenomenul ar fi legat de un sacrificiu ritualic făcut de Decebal, care și-a ucis fiul în acest loc pentru a-l trimite ca mesager zeilor.
Indiferent de originea legendei, tradiția aduce, în fiecare an, în Bucegi, pe 28 noiembrie, turiști dornici să prindă apusul într-o zi unică în care se spune că se formează o magică piramidă de lumină. Începând din 2013, Ziua Sfinxului este sărbătorită la granița dintre Dâmbovița și Prahova, iar la ora 16:45, în momentul apusului soarelui, se spune că deasupra Sfinxului se conturează o piramidă energetică de lumină.
Sfinxul din Munții Bucegi, un megalitantropomorf situat la 2216 m altitudine, atrage atenția prin asemănarea sa cu Sfinxul Egiptean, fiind rezultatul eroziunii eoliene. Având o înălțime de 8 metri și o lățime de 12 metri, acest monument natural reprezintă o destinație fascinantă pentru iubitorii de mistere și energii spirituale.
Pentru cei care doresc să participe la acest eveniment, Salvamont Salvaspeo Dâmbovița aduce la cunoștință că echipamentul corespunzător pentru sezonul de iarnă este esențial, iar turiștii trebuie să fie prevăzuți cu lanterne și frontale, traseul Peștera – Babele fiind marcat cu bandă reflectorizantă.