NEWS

Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovița a organizat pe 24 octombrie- ”Exercițiul Județean Salvaspeo în Avenul de sub Colții Țapului”

Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovița a organizat pe 24 octombrie- ”Exercițiul Județean Salvaspeo în Avenul de sub Colții Țapului”, în comuna Moroieni, judeţul Dâmbovița, în Parcul Natural Bucegi.

Avenul de sub Colții Țapului este un obiectiv speologic important pentru speologii din Dâmbovița, București, Brașov și Ploiești.

Avenul are o denivelare negativă de -80 metri find cel mai adânc aven din județul Dâmbovița.

Parcurgerea peșterilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora, poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat (de exemplu cu elicopterul – la exterior), ci victima trebuie transportată de echipele salvaspeo la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, cu spații înguste, târâșuri, pasaje pe verticală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate fi de la ore, zile, sau saptămâni.  Pentru a putea face față unor asemenea situații salvatorii speologi parcurg stagii de formare precum Școala Națională Salvaspeo.

           La exercițiu au participat salvatori din mediul subteran speologic din cadru SPJSSDB. Exercițiul a durat 5 ore de când a intrat primul salvator și a ieșit ultimul salvator din Avenul de sub Colții Țapului.

            În cadrul exercițiului salvaspeo din 24 octombrie s-a simult evacuarea unei victime care a suferit o entorsă în aven. Concomitent victima prezintă hipotermie și epuizare fizică. Pe durata echipării peșterii pentru evacuare, victima a fost pusă în punctul cald, a primit băuturi calde și hrană ca să-și refacă forțele. A primit și asistență psihologică iar întrucât nu este capabilă să se evacueze singură din cauza entorsei de gleznă a fost evacuată în targă.

Deaconescu Stefan Razvan

Șef serviciu

Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovița

Recente

Jandarmii Dâmbovițeni promovează comportamentul responsabil și prevenția în rândul elevilor

Un comportament adecvat la școală, un limbaj corespunzător în...

Nu rata

Jandarmii Dâmbovițeni promovează comportamentul responsabil și prevenția în rândul elevilor

Un comportament adecvat la școală, un limbaj corespunzător în...

Săptămâna Altfel la Centrul Județean de Cultură: Elevii se inițiază în arta tradițională și eco-friendly

Ieri, la sediul Centrului Județean de Cultură au debutat...

** Vip Net – Garanția Siguranței: Instalare Profesională a Camerelor Video cu Deplasare Gratuită în București și Ilfov**

Într-o lume în care securitatea este tot mai presantă, fie că este vorba despre protejarea casei sau a afacerii, alegerea unei soluții de supraveghere...

Cumpără următoarea mașină la mână a doua din parcuri auto de renume! Altfel, riști să cazi in capcana samsarilor

Când vine vorba de achiziționarea unei mașini la mână a doua, alegerea unei surse de încredere este crucială pentru a te asigura că faci...

Jandarmii Dâmbovițeni promovează comportamentul responsabil și prevenția în rândul elevilor

Un comportament adecvat la școală, un limbaj corespunzător în familie și în societate, precum și consecințele consumului de substanțe interzise – sunt doar trei...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.