Luni după- amiază Camera Deputaților a adoptat cu 175 de voturi pentru, 33 împotrivă și 15 abțineri proiectul de lege prinvind Codul Administrativ. Printre principalele modificări aduse se numără introducerea unor indemnizații speciale pentru aleşii locali și posibilitatea ca aceștia să dețină calitatea de persoana fizică autorizată. Proiectul de lege urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
De nenumărate ori, parlamentarii PSD Dâmboviţa, dar în mod special , deputatul Corneliu Ştefan, membru în Comisia parlamentară pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, a susţinut cu tărie acest Cod Administrativ:
“ Astăzi, a fost adoptat în Camera Deputaţilor Codul Administrativ al României, un pachet de 21 de legi, flexibil şi corect, elaborat în urma consultării cu asociaţiile municipiilor, oraşelor, comunelor şi consiliilor judeţene din România, un act normativ care dă startul unei autonomii locale reale.
Preşedinţii de consilii judeţene, primarii şi consilierii locali şi judeţeni pot acum să îşi exercite mai bine rolul în instituţiile în care îşi desfăşoră activitatea.
Codul Administrativ dă posibilitatea administraţiilor publice să lucreze curat, fără erori, fără ambiguităţi, eliminând birocraţia care a ţinut pe loc implementarea unor programe şi proiecte.
Ca deputat, membru în Comisia parlamentară pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, mă bucur că s-a reuşit adoptarea acestui pachet de legi absolut vital pentru buna funcţionare a administraţiilor publice locale şi judeţene din România. Este o reuşită a actualei majorităţi parlamentare, o dovadă că PSD doreşte să armonizeze legislaţia românească cu cea europeană, că vrem o administraţie modernă şi eficientă.
Prin Codul Administrativ adoptat astăzi, unele competenţe teritoriale, materiale şi funcţionale ce ţin de serviciile publice de interes local sunt transferate de la administraţia centrală către cea locală. Spre exemplu, Serviciul înmatriculări şi permise auto trece în subordinea Consiliilor Judeţene.
Secretarul general al Guvernului va fi votat de către Parlament, odată cu Guvernul. A fost reînfiinţată funcţia de secretar general al Prefecturii. Administratorul public al localităţilor vine şi pleacă odată cu primarul sau preşedintele Consiliului Judeţean, fiind numit şi revocat prin decizia acestora. Funcţia de arhitect şef nu mai este una de conducere. Secretarul unităţilor administrativ-teritoriale va fi în aparatul de specialitate al primarului, respectiv al președintelui Consiliului Judeţean.
Indemnizaţiile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, solicitare expresă a asociaţiilor municipiilor, oraşelor, comunelor şi consiliilor judeţene din România, nu se vor acorda şi celor care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie şi nici nu se pot cumula cu salariul.
Mulţumesc tuturor colegilor parlamentari care au înţeles importanţa adoptării unui asemenea act normativ, dar mai ales le mulţumesc colegilor din Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, Comisia specială comuna a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea Codului Administrativ şi reprezentanţilor tuturor organizaţiilor care au lucrat efectiv la elaborarea Codului Administrativ al României.” a declarat Corneliu Ştefan.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei inițiative, astfel încât proiectul de lege va ajunge la Preşedintele României pentru promulgare.