NEWS

Blocajul creat de consilierii județeni aparținând PNL

Blocajul creat de consilierii județeni aparținând PNL – în cadrul ședinței de consiliu județean, care s-a desfășurat marți, 28.02.2017 – la nivelul proiectelor privind dezvoltarea investițiilor în zona UM Gară Târgoviște, se va lăsa cu plângeri penale.

Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a adus în atenția opiniei publice consecințele neadoptării Hotărârii Consiliului Județean Dâmbovița privind transmiterea în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa și pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, a celor 10 locuințe de serviciu aflate în domeniul public al Județului Dâmbovița:

În cazul în care, la data de 22.04.2017, termen la care expiră de drept efectele juridice ale HG nr. 180/2013, Consiliul Județean Dâmbovița nu face dovada îndeplinirii tuturor condiționalităților stabilite în sarcina sa, imobilele transmise prin hotărârea de guvern revin de drept în domeniul public al statului”, a declarat președintele CJ, Alexandru Oprea.

Președintele CJ, Alexandru Oprea a mai  spus  că pe lângă răspunderea de natură politică, aleșii locali au și răspunderea juridică atunci când – printr-o activitate nelegală, inactivitate sau tăcere ori prin faptele și operațiunile materiale ale lor – produc pagube/prejudicii bugetului autorității publice: “Voi face plângere penală de astăzi. Dacă proiectul va trece, voi retrage plângerea penală . De astăzi o să fac plângere penală pentru că nu am de ce să stau. Probabil sunt alte interese. Da domne… voi face plângere penală pentru  fiecare consilier  județean PNL, deci nu pentru grup, pentru fiecare, pe persoană fizică ”, a mai spus președintele CJ, Alexandru Oprea.

Prin urmare, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița va sesiza instituțiile statului pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, cu privire la prejudiciile aduse fiecărui proiect de investiții blocat de consilierii grupului liberal prin neaprobarea proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi.

CJ Dâmbovița a remis și un comunicat de presă cu privire la acest subiect .

COMUNICAT DE PRESĂ

            Având în vedere blocajul creat de consilierii județeni aparținând grupului liberal – în cadrul ședinței de consiliu județean, care s-a desfășurat marți, 28.02.2017 – la nivelul proiectelor privind dezvoltarea investițiilor în zona UM Gară Târgoviște, Alexandru Oprea, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a adus în atenția opiniei publice consecințele neadoptării Hotărârii Consiliului Județean Dâmbovița privind transmiterea în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa și pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, a celor 10 locuințe de serviciu aflate în domeniul public al Județului Dâmbovița.

În cazul în care, la data de 22.04.2017, termen la care expiră de drept efectele juridice ale HG nr. 180/2013, Consiliul Județean Dâmbovița nu face dovada îndeplinirii tuturor condiționalităților stabilite în sarcina sa, imobilele transmise prin hotărârea de guvern revin de drept în domeniul public al statului.

            În această situație, toate demersurile, acțiunile întreprinse de instituția noastră, pe baze contractuale, pentru realizarea obligațiilor stabilite prin HG nr. 180/2013, vor rămâne fără finalitate, iar finanțările și, respectiv, cheltuielile aprobate și efectuate pentru realizarea lor se vor dovedi neeconomicoase și ineficiente.

Respectarea principiilor unei bune gestiuni financiare, ale unui management financiar sănătos, în special ale economiei și eficienței cheltuielilor constituie o obligație a aleșilor locali care, în forul deliberativ, odată ce au aprobat, pe baza votului individual, finanțarea și respectiv efectuarea unor cheltuieli pentru realizarea unei/unor investiții se obligă, în același timp, să asigure finalitatea și destinația respectivelor investiții.

Până la această dată, măsurile adoptate, inclusiv cu sprijinul consilierilor PNL, pentru îndeplinirea obligațiilor din HG nr. 180/2013, sunt:

  • Aprobarea cheltuielilor bugetare necesare lucrărilor privind reabilitarea Centrului ISU. Lucrarea a fost recepționată, iar Consiliul Județean Dâmbovița a aprobat trecerea de drept a imobilului reabilitat în proprietatea statului.
  • Aprobarea cheltuielilor bugetare necesare contractării, pe baza însușirii prealabile a raportului procedurii de atribuire, a achiziției celor 10 locuințe de serviciu pentru Ministerul Afacerilor Interne.
  • Aprobarea finanțării studiilor de fezabilitate, documentațiilor tehnico-economice și execuției lucrărilor în perimetrul transmis în proprietatea județului prin HG nr. 180/2013.

Ultima obligație rămasă în sarcina Consiliului Județean Dâmbovița, conform HG nr. 180/2013, se referă la aprobarea, prin hotărâre, conform Legii nr. 215/2001 și Legii nr. 213/1998, a transmiterii celor 10 locuințe de serviciu achiziționate, din domeniul public al județului în domeniul public al statului.

Neadoptarea hotărârii de transmitere a celor 10 locuințe, din cauza lipsei votului pozitiv al consilierilor PNL, conduce la consecințe grave, și anume la imposibilitatea realizării investițiilor în curs, dar și la atragerea răspunderii juridice pentru aprobarea angajării, în mod ineficient, de cheltuieli bugetare necesare realizării unor investiții care, ulterior, nu mai sunt utilizate conform destinației stabilite inițial.

În condițiile în care, în ședințe anterioare, consilierii PNL au aprobat procedura de achiziție a celor 10 locuințe de serviciu, prețurile de cumpărare, raportul procedurii de atribuire, contractele încheiate, opoziția pe care o manifestă prin neadoptarea actului administrativ de transmitere a proprietății publice către stat este una nelegală și abuzivă.

Față de această situație, fapta culpabilă, producătoare de prejudiciu, le aparține, dar și răspunderea juridică – care îmbracă forma civil delictuală ori penală, condiționată de tipul autorității, instituției publice care efectuează verificarea, respectiv controlul angajării cheltuielilor bugetare.

Ori, pe lângă răspunderea de natură politică, aleșii locali au și răspunderea juridică atunci când – printr-o activitate nelegală, inactivitate sau tăcere ori prin faptele și operațiunile materiale ale lor – produc pagube/prejudicii bugetului autorității publice.

Răspunderea aleșilor locali este reglementată în mod expres prin:

  • Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală
  • Legea nr. 393/2004

– art. 55 „Aleşii locali răspund, în condiţiile legii, administrativ, civil sau penal, după caz, pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin”

– art. 56 „Consilierii răspund în nume propriu, pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, precum şi solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte şi pentru hotărârile pe care le-au votat.”

  • Legea nr. 273/2006 a finanțelor publice locale care, la art. 20 alin. 1 lit. h, prevede răspunderea autorităților publice locale „pentru administrarea fondurilor publice locale pe parcursul execuţiei bugetare, în condiţii de eficienţă”

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a catalogat atitudinea

consilierilor grupului liberal ca fiind în totală discordanță cu responsabilitățile pe care și le-au asumat odată cu primirea mandatului de consilieri județeni, aceștia nefiind interesați de bunăstarea și dezvoltarea Județului Dâmbovița.

Prin urmare, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița va sesiza instituțiile statului

pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, cu privire la prejudiciile aduse fiecărui proiect de investiții blocat de consilierii grupului liberal prin neaprobarea proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi.

Biroul de presă al Consiliului Județean

Recente

Jandarmii Dâmbovițeni promovează comportamentul responsabil și prevenția în rândul elevilor

Un comportament adecvat la școală, un limbaj corespunzător în...

Nu rata

Jandarmii Dâmbovițeni promovează comportamentul responsabil și prevenția în rândul elevilor

Un comportament adecvat la școală, un limbaj corespunzător în...

Săptămâna Altfel la Centrul Județean de Cultură: Elevii se inițiază în arta tradițională și eco-friendly

Ieri, la sediul Centrului Județean de Cultură au debutat...

** Vip Net – Garanția Siguranței: Instalare Profesională a Camerelor Video cu Deplasare Gratuită în București și Ilfov**

Într-o lume în care securitatea este tot mai presantă, fie că este vorba despre protejarea casei sau a afacerii, alegerea unei soluții de supraveghere...

Cumpără următoarea mașină la mână a doua din parcuri auto de renume! Altfel, riști să cazi in capcana samsarilor

Când vine vorba de achiziționarea unei mașini la mână a doua, alegerea unei surse de încredere este crucială pentru a te asigura că faci...

Jandarmii Dâmbovițeni promovează comportamentul responsabil și prevenția în rândul elevilor

Un comportament adecvat la școală, un limbaj corespunzător în familie și în societate, precum și consecințele consumului de substanțe interzise – sunt doar trei...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.