JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.
style1 style2 style3
AntenaDâmboviţa
.

DÂMBOVIŢA  >  POLITIC  >  ŞTIRI

Deputatul PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan  a adresat două interpelări  către Ministrul  Turismului și către Ministrul Economiei

Autor  Ultima actualizare: 6th March 2017

Interpelarea  adresată domnului Mircea Titus Dobre, Ministrului  Turismului este legată  de Stațiunea turistică Peștera-Padina-Moroeni.

Staţiunea turistică Peştera-Padina-Moroeni: vis sau realitate?

“ Domnule Ministru,

In inima Bucegilor, se află zona Peştera-Padina, parte a localităţii Moroeni, judeţul Dâmboviţa. Un ţinut de excepţie care cuprinde nu numai Vârful Omu, Babele şi Sfinxul, dar şi Peştera Ialomiţei, Lacul Bolboci şi Lacul Scopoasa, toate acestea, obiective de mare interes turistic.

Sunt peste 100 de ani de când au fost construite primele cabane în zona noastră, Cabana Omu sau Bolboci fiind şi acum repere pentru turismul montan. Apropierea de Bucureşti a făcut ca în timp numărul celor care vizitează zona să fie din ce în ce mai mare. Primul proiect al Staţiunii turistice Peştera-Padina-Moroeni a fost realizat în anii 70 când a fost pusă în funcţiune instalaţia de transport pe cablu Buşteni-Babele-Peştera, instalaţie care deservea pe timpul iernii şi pârtia de ski Babele-Pestera.

Studiile realizate după anii 2000 au arătat că pentru o dezvoltare durabilă, staţiunea turistică se poate dezvolta în zona Peştera aflată la cea 1600m altitudine, cu o perspectivă de cea 1200 locuri de cazare în hoteluri, zona Padina, situată la 1500m altitudine, cu o proiecţie de cea 3500 locuri de cazare în hoteluri şi pensiuni şi zona Zănoaga-Bolboci la 1400m altitudine cu pensiuni şi locuri de campare în special pentru rulote. Numărul locurilor de muncă ce pot fi create depăşeşte 2000 de persoane.

Proiectul mai cuprinde pârtii de schi, printre care pârtia Babele-Peştera, cu plecare de la 2200m altitudine, lungimea de 3500m şi sosirea la 1600 m altitudine ; Pârtia Cocora (2163m) – Peştera(1600m) cu lungimea de 2600m sau Pârtia Cocora(2163m)-Padina(1500m) cu lungimea de 4500m precum şi trasee de schi fond.

In ciuda faptului că toate studiile au indentificat zona Peştera ca fiind o zonă cu potenţial de zăpadă naturală din noiembrie până la începutul lunii mai, fapt care de altfel a determinat încadrarea ca primă prioritate în Programul naţional de dezvoltare a turismului montan Superschi în Carpaţi (Legea 526/2003), până acum nu a existat nicio finanţare guvernamentală.

De 14 ani, diferite guverne şi majorităţi parlamentare au modificat această lege şi au adăugat alte şi alte zone la finanţare, fapt care a dus la apariţia unor pârtii de ski acolo unde nu există suficientă zăpadă sau sunt situate la atitudini de sub 1000m !!!

Domnule Ministru,

Pentru accesul turiştilor în zona Pestera-Padina, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a efectuat investiţii importante în modernizarea drumurilor judeţene DJ 713 si DJ714. De asemenea, în vara anului 2013 în colaborare cu Consiliile Judeţene Prahova şi Braşov, a fost relansată ideea drumului Transcarpatica. Acesta înseamnă o legătură rutieră între DN71 şi DN73 din Sinaia la Bran prin Padina-Peştera. Drumul este important atât pentru zona turistică Bran, Cheile Grădiştei, Moeciu de Sus pentru că ar facilita accesul la zona montană Bucegi cu pârtiile existente din Sinaia şi viitoarele pârtii din Peştera dar şi pentru un acces mai rapid de la Bucureşti la Bran (se scurtează drumul cu cea HOkm). Transcarpatica va însemna un circuit turistic excepţional prin includerea zonelor Rucăr, Bran, Poiana Braşov, Predeal, Sinaia, Buşteni, Peştera-Padina din Platoul Bucegi.   Asta înseamnă o legătură directă între Scropoasa, Bolboci, Cheile Zănoagei, Peştera Ialomiţei cu localităţile Pietroşiţa(staţie CFR), Moroeni(DB), Sinaia(PH), Moeciu(BV). Cu uşurinţă se poate ajunge la Cetatea Râşnov, Castelul Bran, sau Podu Dâmbovicioarei la Rucăr, Dragoslavele, Nămăeşti, Brusturet sau la Peştera Dâmbovicioara.

Pentru ca Staţiunea turistică Peştera-Padina-Moroeni să treacă graniţa de la vis la realitate, are nevoie de sprijinul Dumneavoastră, al Ministerului Turismului, al Guvernului României!

Am expus pe scurt situaţia actuală dar sunt convins că în studiile ministerului se află date complete privind oportunitatea dezvoltării acestei zone. Nu este vorba de un proiect politic, urmare a unei decizii politice de conjunctură, este vorba de un proiect viabil, identificat ca fiind unul sustenabil prin studiile realizate de specialiştii în turism.

Am rugămintea să reanalizaţi priorităţile din legea Superschi în Carpaţi şi eu cred că poate numai dintr-o simplă eroare zona Peştera-Padina a fost „sărită” de la finanţare până acum.

De asemenea, vă rog să identificaţi o soluţie de finanţare a proiectului Transcarpatica, un drum atât turistic cât mai ales strategic, un drum de interes naţional. Realizarea acestuia, cu siguranţă depăşeşte posibilităţile de finanţare locale.”, se arată în interpelare.

Patrimoniul fostelor Exploatări Miniere Şotânga

 Cea de-a doua interpelare  a fost adresată domnului Mihai Tudose, Ministrul Economiei și se referă patrimoniul fostei Exploatări Miniere Şotânga  care se dorește să treacă în proprietatea administraţiei publice locale Șotânga, care este şi proprietar al terenului.

Vă interpelez în legătură cu un subiect care impune o decizie urgentă. In caz contrar, statul român va pierde patrimoniul fostelor exploatări miniere, lăsat de ani de zile pradă hoţilor.

Studiu de caz: Exploatarea Minieră Şotânga, judeţul Dâmboviţa

In anul 2005, urmare reorganizării Societăţii Naţionale a Cărbunelui Ploieşti, a apărut SC „Carbonifera” SA Ploieşti, respectiv “Carbonifera” Şotânga, societăţi aflate în acest moment în faliment. Activitatea minieră pe teritoriul comunei Şotânga, din judeţul Dâmboviţa, a încetat în totalitate în anul 2009.

Toate construcţiile care, altădată, alcătuiau un complex bine pus la punct (birouri, cantină, locuinţe, club, spital, garaj etc.) au fost lăsate fără niciun fel de pază, abandonate.

Pentru a stopa distrugerea acestor active, Primăria Şotânga a iniţiat demersuri de preluare a clădirilor, în contul datoriei imense pe care Societatea Naţională a Cărbunelui şi SC “Carbonifera” SA Ploieşti le înregistrau la bugetul local. Intenţia administraţiei publice locale a fost aceea de a reabilita şi moderniza imobilele respective şi de a le pune la dispoziţia comunităţii, dându-le destinaţii sociale şi economice: locuinţe pentru tinerii căsătoriţi şi pentru persoanele vulnerabile, piaţă agro-alimentară, centru de comandă serviciu pentru situaţii de urgenţă, parc agro-industrial etc.

Iniţiativa Primăriei Şotânga a rămas iară ecou. In tot acest interval de timp, unele dintre clădiri au dispărut, fíe măcinate de intemperii, fie devalizate de hoţi, altele au ajuns la un grad de degradare de aproape 90%.

Precizez că administraţia publică locală a comunei Şotânga este proprietarul terenului de sub imobilele fostei Exploatări Miniere Şotânga, fapt întărit de instanţele de judecată, care s-au pronunţat definitiv şi irevocabil în această privinţă, încă din anul 2011. Sentinţele judecătoreşti au fost puse în aplicare în anul 2015 de către lichidatorii judiciari CARDUELIS CONSULTING IPURL şi A&A CONSULTANTS IPURL. Este clar că, în aceste condiţii, nu se va găsi niciodată un cumpărător pentru clădirile care, dincolo de faptul că se află acum în stare avansată de degradare, sunt şi amplasate pe terenul Primăriei Şotânga.

Menţionez că administraţia publică locală a comunei Şotânga, după ce a reintrat în posesia terenului, a întreprins demersuri să cumpere imobilele care au aparţinut fostei Exploatări Miniere Şotânga, însă nici de această dată nu a ajuns la un rezultat pozitiv, întrucât patrimoniul era revendicat în instanţă şi de Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, şi de SC “Carbonifera” SA Ploieşti. Intre timp, litigiul a fost soluţionat irevocabil, iar SC “Carbonifera” SA Ploieşti este de acord să predea în orice moment bunurile respective către Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, iar lichidatorul acesteia a comunicat Primăriei Şotânga că imobilele vor fi valorificate, după evaluare şi intabulare.

Prin prisma considerentelor arătate, vă rog să analizaţi posibilitatea ca patrimoniul fostei Exploatări Miniere Şotânga să treacă în proprietatea administraţiei publice locale, care este şi proprietar al terenului”, se arată în interpelare.

 

Related articlesDÂMBOVIŢA

LUNA NATIONALA A INFORMARII DESPRE VACCINARE

LUNA NATIONALA A INFORMARII DESPRE VACCINARE. VACCINAREA – INVESTIȚIE ÎN VIITOR! Direcţia de Sănătate Publică

NENOROCIRILE SE ŢIN LANŢ, BĂRBAT ELECTROCUTAT LA PESCUIT

NENOROCIRILE SE ŢIN LANŢ în județul Dâmbovița, o tragedie s-a produs cu puțin timp  în zona Lacului

Cazurile de COVID-19 în unitățile școlare

Cazurile de COVID-19 în unitățile școlare ,în urma centralizării raportărilor din unitățile de învățământ preuniversitar, situația

ACCIDENT LA DRAGODANA. A fost la un pas de explozie

Pe DN72- Dragodana, o femeie de 31 ani, în timp ce conducea autoturismul marca Volkswagen,

Unul dintre spitalele Găeşti, Moreni sau Pucioasa trebuie să devină spital dedicat tratării cazurilor de COVID-19

Trebuie să înţelegem oameni buni că prin respectarea tuturor măsurilor impuse de autorităţi şi prin alte măsuri stricte ce trebuie luate urgent de instituiile abilitateACTUAL

Sesiune de informare a cetățenilor privind prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului.

Polițiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu structurile de informare

Mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, puse în aplicare de poliţişti

Mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, puse în aplicare de poliţişti. La

Biblioteca Județeană “Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița – Eveniment – 21 ianuarie 2022

Vineri, 21 ianuarie 2022, orele 13.00, la sediul Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa  se desfăşoară concursul judeţean

Valul cinci bagă autoritățile în ședință

Valul cinci bagă autoritățile în ședință. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a organizat o

ȘCOLILE SE DESCHID în funcție de GRADUL DE VACCINARE AL PERSONALULUI din unitățile școlare

ȘCOLILE SE DESCHID în funcție de GRADUL DE VACCINARE AL PERSONALULUI din unitățile școlare, anunțulArticole Recente


SOCIAL

ANAF derulează, în 2022,  proiecte pilot în vederea stimulării conformării voluntare

Agenția Națională de Administrare Fiscală intensifică, în anul 2022, activitățile de îndrumare și asistență în

Jandarmeria Dâmbovița – „172 de stejari pentru România”

Jandarmeria Dâmbovița – „172 de stejari pentru România”. Jandarmii dâmbovițeni s-au alăturat și anul acesta

Proiectele a 6 drumuri județene, depuse de CJD pentru finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”

Proiectele a 6 drumuri județene, depuse de CJD pentru finanțare prin Programul Național de Investiții

Certificatul verde COVID pentru acces în restaurante, baruri, cluburi și discoteci dar și la nunți,botezuri

Certificatul verde COVID pentru acces în restaurante, baruri, cluburi și discoteci dar și la nunți,botezuri, se introduce dacă rata de infectare trece de 3 la mie

ANM a emis INFORMARE METEOROLOGICĂ

ANM a emis INFORMARE METEOROLOGICĂ,interval de valabilitate: 16 septembrie, ora 19:00 – 18 septembrie, ora 10:00

Legea consumatorului vulnerabil, promulgată și se aplicată de la 1 noiembrie 2021

Legea consumatorului vulnerabil, promulgată și se aplicată de la 1 noiembrie 2021

Din 15 septembrie 2021, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spații deschise

Din 15 septembrie 2021, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spații deschise, decizia a fost luată în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa

Titu: Prins cu o cască în ureche în timpul examenului de Bac

La Proba E)c) a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2021 au fost prezenți 2785

Jandarmii montani au continuat acțiunile de informare a turiștilor în Munții Bucegi

Weekend-ul trecut, jandarmii montani de la posturile Peștera și Zănoaga au desfășurat 34 de acțiuni

Un tânăr de 19 ani, s-a izbit cu autoturismul de un copac

s-a izbit cu autoturismul de un copac

Unul dintre spitalele Găeşti, Moreni sau Pucioasa trebuie să devină spital dedicat tratării cazurilor de COVID-19

Trebuie să înţelegem oameni buni că prin respectarea tuturor măsurilor impuse de autorităţi şi prin alte măsuri stricte ce trebuie luate urgent de instituiile abilitate

Informare privind proiectul “Venus- Împreună pentru o viață în siguranță!”

           Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, implementează în calitate de

A fost inaugurat podul peste râul Slănic, din localitatea Gura Ocniței

Președintele Consiliului Juețean Dâmbovița, Alexandru Oprea, alături de vicepreședintele Alin Manole, secretarul județului – Ivan

Turişti ajutaţi de jandarmii montani

 Jandarmii montani de la Postul Zănoaga au intervenit azi-noapte, în urma unui apel prin SNUAU

Iată cele 10 semne, prin care vei deosebi un om deștept de unul prost

„Te poți molipsi de prostie sau de înțelepciune la fel de ușor, ca de o

Incredibil dar adevărat, primarul  Ion Dicu s-a făcut singur cetăţean de onoare al comunei pe care o conduce

Sâmbătă, în comuna  dâmboviţeană Pietroșița,  s-a marcat Ziua localităţii.   Deşi pare absurd însă aceasta este

Reprezentanți ai Ministerului Economiei, vizită în județul Dâmbovița

Joi, 12 iulie 2018, Ion Radu, secretar de stat în Ministerul Economiei, însoțit de doi

Conducerea Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut un bilanţ al rezultatelor Evaluării Naţional, Bacalaureatului şi primei etape  de admitere la liceu.

 Conducerea Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut

Voluntarii Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița au distribuit 6 paturi nou nascuți și 356 cearceafuri către secția neonatologie a Spitalului Orășenesc Găești

Campania ,,Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut”, desfășurată în cadrul parteneriatului dintre

Primul proiect de la nivelul regiunii Sud Muntenia în cadrul Axei prioritare 4

Vineri, 27 aprilie, s-a depus primul proiect de la nivelul regiunii Sud Muntenia în cadrul

Situaţia drumurilor dâmboviţene

Societăţile dâmboviţene responsabile cu deszăpezirea au intervenit pe toate drumurile publice din Judeţul Dâmboviţa, astfel

Campania,,Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut”, a ajuns și în Maternitatea Târgoviște din cadrul  Spitalului Județean de Urgență Târgoviște

Campania,,Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut”, a ajuns și în Maternitatea Târgoviște

Maternitatea Târgoviște  se numără  printre cele 41 de maternități din România, echipate cu pătuțuri și lenjerii de către Crucea Roșie Română

Maternitatea Târgoviște  se numără  printre cele 41 de maternități din România, echipate cu pătuțuri și

Zilele oraşului Răcari 2017

Pe parcursul a două zile, 12-13 august 2017,  oraşul Răcari  va îmbrăca hainele de sărbătoare.

VIDEO. Copil salvat dintr-un puț la Răcari, județul Dâmbovița

O fetiţă de 5 ani din orașul Răcari a fost salvată de pompierii dâmbovițeni. Copila

CJ Dâmbovița  a repartizat sumele pentru echilibrarea bugetelor locale

Consiliul Judeţean Dâmbovița a aprobat hotărârea privind repartizarea, pe anul 2017, a sumelor  defalcate din

Ghenosu, pe podium la Paştele Cailor

În municipiul Târgoviște, sâmbătă, 4 martie,bulgarii din cartierul Matei Voievod au sărbătorit „Paştele Cailor” sau

„Paştele Cailor”: Acest obicei este unic în România, specific comunităţii bulgarilor de la Târgovişte.

În municipiul Târgoviște, sâmbătă,  4 martie, bulgarii din cartierul Matei Voievod au sărbătorit „Paştele Cailor”

O clipă de neatenție dar și graba o putea costa viața pe o șoferiță în vârstă de 35 de ani

Accident grav pe Bulevardul Unirii din Târgoviște  O clipă de neatenție dar și  graba o

Blocul Dacia din orașul Fieni ce are în componență cinci scări, urmează să fie contorizat la nivel de imobil privind sistemul de alimentare cu apă potabilă.

Blocul Dacia  din orașul Fieni   ce are în componență  cinci scări, urmează să fie  contorizat