Finantarea din fonduri europene a lucrarilor de modernizare a Spitalului Judetean de Urgenta Dambovita este blocata in Consiliul Judetean. Cine are interesul sa stopeze lucrarile si de ce? Care este miza proiectului? Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Florin Aurelian Popescu, a discutat online cu cititorii.
„Reabilitarea si modernizarea Spitalului Judetean Dambovita” este un proiect initiat de Consiliul Judetean Dambovita care raspunde obiectivului specific al Programului Operational Regional 2007-2013 Axa prioritara 3 – „Imbunatatirea infrastructurii sociale” ce vizeaza reabilitarea/modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate.
Valoarea totala a proiectului: 83.106.684,78 lei, din care 65.278.696,09 lei este valoarea finantarii nerambursabile, iar 1.864.808,69 lei – contributia proprie.
Durata de implementare a proiectului: 36 luni de la semnarea contractului de finantare.
In Consiliul Judetean este blocata transa a doua de fonduri necesare investitiei, in conditiile in care medicii sint nevoiti sa trimita copii bolnavi catre spitalele din Moreni si Gaesti.
- Florin Aurelian Popescu a absolvit Facultatea de Matematica si este cadru didactic la Universitatea „Valahia” din Targoviste, catedra matematica. In perioada 2002 – 2006, a fost presedintele filialei PNL Dambovita si membru in conducerea nationala, dupa care a ocupat functia de presedinte al filialei judetene a PLD si vicepresedinte la nivel national. Dupa unificarea PD – PLD, a devenit presedinte al Partidului Democrat Liberal, filiala Dambovita si totodata vicepresedinte la nivel national. La alegerile locale din 2008, a devenit presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, unde activeaza si in prezent.
Fragmente din inregistrarea realizata in studioul HotNews.ro:
- Este cel mai amplu proiect de reabilitare al spitalului Judetean construit acum treizeci si ceva de ani la noi la Targoviste. Este un proiect cu finantare europeana de circa 20 de milioane de euro. Avem 2 tipuri de lucrari: lucrari de constructii si dotare cu aparatura medicala. Reabilitam cladirea principala, fosta policlinica, retelele electrice, instalatiile de gaz, reabilitare termica, refacem hidroizolatia, inlocuim lifturile, rezolvam problema cu instalatia pentru incendii, construim rampe de acees pentru persoanele cu dizabilitati.
- Totodata reabilitam mai multe sectii: maternitate, pediatrie, cardiologia, blocul operator. Vom dota spitalul cu 5 sali de operatii noi la nivelul celor de la celebrul spital AKH din Viena. Ne vom face o sectie de terapie intensiva. Vom dota spitalul cu aparatura medicala de circa 7 milioane de euro.
- Sanatatea, din punctul meu de vedere, nu are culoare politica. Si vreau sa va dau un exemplu de buna practica: eu sunt Presedintele Consiliului Judetean PDL, iar directoare Spitalului Judetean este din PNL.
- Cu toate acestea am facut o treaba foarte buna impreuna cu echipa manageriala si cu sefii de sectie, am redus costurile cu 27%. V-as da cateva exemple: daca inainte cartofii erau achizitionari cu 2.5 lei / kg, acum se cumpara cu 0.6 lei / kg, erau medicamente unde pretul a scazut de la 980 de lei la circa 130 de lei, deci erau preturile de 7 ori mai mari. La reactivi, economia este de circa 2 miliarde de lei pe luna, la gaze am schimbat operatorul cu unul privat si economisim circa 1 miliard de lei vechi pe an.
- Toate aceste schimbari au dus la niste reduceri de costuri administrative de circa 12% pentru ca de cand am preluat Spitalul Judetean am disponibilizat si circa 140 de salariati din personalul TESA, nu medici, asistente sau farmacisti.
- Aceste reduceri de cheltuieli (la achizitii, in special, la utilitati, cu costurile de personal), le-am canalizat spre consumul de medicamente care a crescut de anul trecut pana astazi cu 25% in contextul in care pretul medicamentelor este din ce in ce mai mare; cei care vin la spital au nevoie de ingrijiri medicale.
- Sursa: www.hotnews.ro