În comuna Runcu, judeţul Dâmboviţa, zeci de păstori de la Poalele Leaotei şi-au etalat produsele, iar pe munte s-a dansat, s-a mâncat bulz şi pastramă, iar ţuica de prună a fost la mare cinste. După ce au petrecut toată vara cu oile în zona montană, ciobanii aduc turmele înapoi în sat unde are loc ”răvăşirea oilor” de către proprietari. Acest obicei este o manifestare simbolică, ea marcând încheierea anului pastoral şi reprezintă împărţirea de către ciobani a produselor pe care le datorează proprietarilor:”La începutul manifestării a avut loc tocmeala ciobanilor cu stăpânii mioarelor, încheiată cu plată în bani şi în produse. După măsuratul laptelui şi al branzei, urmează valorificarea produselor. La mare căutare au fost ca întotdeauna brânza de burduf şi pastrama. La sărbătoarea transhumanţei din Dâmboviţa au luat parte turişti şi localnici deopotrivă şi suntem bucuroşi de o prezenţă mare de vizitatori. Problema este că ciobanii dispar unul câte unul, iar îndeletnicirea este într-un declin”

a declarat primarul localităţii Runcu, Gheorghe Brebeanu.Acesta a mai spus că pentru oierii din Runcu, de la poalele Leaotei, a fost un an profitabil.Autorităţile din comuna Runcu s-au preocupat ca participanţii să se simtă bine, să depăşească măcar pentru câteva ore problemele vieţii de zi cu zi. Pe Valea pârâului Ialomicioara, la podul de la Brebu, s-au adunat meşteri populari din toată ţară, producători agricoli şi crescători de animale. Pastrama şi brânzeturile de toate tipurile au fost la loc de cinste Programul artistic a fost mult mai diversificat decât în trecut:„ Avem folclor, avem muzică uşoară, avem comedii şi alte mijloace de divertisment”, a declarat primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu. Spectacolul a fost deschis de „Doinitorii Runcului”.