JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.
style1 style2 style3
AntenaDâmboviţa
.

POLITIC

Sesiunea parlamentară februarie-iunie 2011: un pas înapoi în evoluţia democratică a României

Autor  Ultima actualizare: 22nd June 2011

Stimaţi colegi

Declaraţia mea politică de astăzi nu se doreşte a fi o lecţie de falsă morală sau un gest  de patetism gratuit. E pur şi simplu un apel sincer la responsabilitate, la normalitate, din partea unuia care-şi doreşte ca Parlamentul să-şi recapete valenţele sale fireşti, ca parlamentarii să-şi recapete obiectul muncii lor şi ca degradarea acută ce a marcat legislativul ultimilor doi ani să înceteze.

Mai e doar o săptămână până la finalul acestei sesiuni parlamentare şi un bilanţ rapid ne arată că putreziciunea persistă. Concluziile a ceea ce s-a întâmplat în aceste cinci luni de zile nu sunt foarte diferite faţă de cele ale sesiunii precedente. Şi e foarte rău că nu sunt diferite, pentru că înseamnă o continuare, poate chiar înrăutăţire a gravelor carenţe constatate atunci. Sunt chestiuni care nu fac cinste demnităţii de parlamentar şi pe care, dragi tovarăşi din coaliţia puterii, e necesar să le recunoaşteţi şi să vi le asumaţi.

  1. Parlamentul – ghişeu. Ştiţi la ce mă refer. Şi ştiu că unora dintre dumneavoastră li s-a „acrit” de atâta morală, dar asta ţine de responsabilitatea sau iresponsabilitatea care vă defineşte ca parlamentari. Peste 80% din actele normative adoptate sunt proiecte de lege de aprobare a ordonanţelor Guvernului. Ceea ce înseamnă că în mai puţin de 20% din cazuri Parlamentul şi-a jucat rolul firesc de iniţiere, dezbatere, amendare şi votare a unor legi.

Vi se pare normal? Vi se pare normal să nu se mai respecte un articol din Constituţie care spune limpede că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare? Vi se pare normal ca ziarele să titreze: „Guvernul e adevăratul parlament”? Nu simţiţi caracterul de inutilitate al prezenţei dumneavoastră în această clădire, în această sală?

  1. Abuzul angajării răspunderii. Şi aici ştiţi la ce mă refer. Mânios cu ani în urmă vis a vis  de procedeul angajării răspunderii, domnul Boc şi-a modificat rapid optica în momentul în care a ajuns el însuşi premier. Şi nu s-a oprit la 4 angajări câte a avut Guvernul Năstase sau la 2 câte a avut Guvernul Tăriceanu. Domnul Boc a făcut exerciţiul ăsta de 13 ori!!! Practic, dintr-un procedeu excepţional, angajarea răspunderii a devenit o rutină.Vi se pare normal?

Am avut în această sesiune angajarea răspunderii pe Codul Muncii, pe Legea plafonării salariilor profesorilor, pe Legea învăţământului etc. Vi se pare că sunt subiecte atât de nesemnificative încât să le expediem fără posibilitatea unei dezbateri de substanţă? Revin cu întrebarea: Nu simţiţi caracterul de inutilitate al prezenţei dumneavoastră aici?

  1. Actele normative adoptate au continuat procesul de alterare a structurii statului de drept.

Şi avem aici: alegerea primarilor dintr-un singur tur – colacul gândit de PD-L ca să se salveze de la dispariţie, modificarea legii referendumului – cu dedicaţie specială pentru domnul Băsescu, legea dialogului social – în fapt, a monologului social, dat fiind că partenerii de drept ai Executivului într-un asemenea demers au fost ignoraţi cu desăvârşire, blocajul Consiliului Superior al Magistraturii etc.

  1. Alocarea resurselor pe criterii exclusiv politice. Nimeni din cei care mai au un minim de bun simţ nu poate contesta astăzi că fondurile guvernamentale au fost direcţionate exclusiv pe criterii ce ţin de apartenenţa politică.

Au fost prezentate în urmă cu două-trei săptămâni analize statistice cu ce s-a întâmplat pe OG 7. Fenomenul se repetă, într-o formă şi mai deşănţată, pe Programul doamnei Udrea privind Dezvoltarea Infrastructurii. Şi vă ofer din nou cazul judeţului de unde vin: În Dâmboviţa, Partidul Social Democrat are primari în 42 de localităţi, din 89 câte sunt în total. Au primit finanţare pe PNDI doar 4!!!! Toată abureala doamnei Udrea şi ale soldăţeilor trimişi să bolborosească la televizor cum că prioritare la alocarea fondurilor sunt localităţile care au proiecte eligibile pe programele europene anterioare sunt nişte minciuni ordinare. Acesta e termenul.

 

  1. 5. Atitudinea inacceptabilă a Executivului faţă de întrebările şi interpelările parlamentarilor.

În data de 6.12 2010 îi adresam primului ministru Emil Boc o interpelare tocmai pe această temă. Şi îi spuneam că practica parlamentară a consacrat drept cele mai uzitate mijloace de control parlamentar asupra Executivului – întrebările şi interpelările. Şi-i mai spuneam că, potrivit articolului 112 (1) din Constituţia României, „Guvernul şi fiecare dintre membrii săi au obligaţia să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi sau de senatori în condiţiile prevăzute de cele două Camere ale Parlamentului”. În sfârşit, îi ofeream domnului Boc spre analiză 6 exemple personale când răspunsurile din partea Guvernului au sosit cu întârzieri inacceptabile (luni de zile) peste termenul prevăzut de regulamentul Senatului. Ce s-a întâmplat? S-a-ntâmplat că însăşi acea interpelare nu a primit răspuns din partea domnului Boc până astăzi! Vă repet, ea a fost înregistrată în data de 6.12.2010, adică acum mai bine de jumătate de an!!!!

Asta ca să nu mai vorbim de răspunsurile, multe dintre ele superficiale, lipsite de consistenţă, jenante, trădând o lipsă acută de pregătire din partea celor care le redactează.

Stimaţi colegi,

Eu pot să continui, dar mă opresc aici. Repet ce-am spus la început: prezentarea mea nu e o lecţie de morală. Sunt doar concluziile acestei sesiuni parlamentare, care au menirea, dacă vreţi, să nască nişte întrebări obligatorii: Vrem să punem capăt acestui fenomen nefiresc în care Parlamentul nu mai controlează Guvernul ci este el anexa Guvernului? Vrem să redăm acestei instituţii prestigiul pe care-l merită? Vrem să fim parlamentari cu adevărat? Eu vreau toate astea, pentru că eu n-am venit aici ca să fiu ghişeul lui Emil Boc. Şi-o să mă lupt atât cât voi putea, cu mijloacele democratice pe care le am la îndemână, ca parlamentarii, ca Parlamentul să reintre în drepturile sale constituţionale, anulate abuziv de o putere anti-democratică.

Vă mulţumesc!

Senator  PSD

Lector univ.dr.

ADRIAN ŢUŢUIANU

 

Related Links:  , , ,
Related articlesDÂMBOVIŢA

LUNA NATIONALA A INFORMARII DESPRE VACCINARE

LUNA NATIONALA A INFORMARII DESPRE VACCINARE. VACCINAREA – INVESTIȚIE ÎN VIITOR! Direcţia de Sănătate Publică

NENOROCIRILE SE ŢIN LANŢ, BĂRBAT ELECTROCUTAT LA PESCUIT

NENOROCIRILE SE ŢIN LANŢ în județul Dâmbovița, o tragedie s-a produs cu puțin timp  în zona Lacului

Cazurile de COVID-19 în unitățile școlare

Cazurile de COVID-19 în unitățile școlare ,în urma centralizării raportărilor din unitățile de învățământ preuniversitar, situația

ACCIDENT LA DRAGODANA. A fost la un pas de explozie

Pe DN72- Dragodana, o femeie de 31 ani, în timp ce conducea autoturismul marca Volkswagen,

Unul dintre spitalele Găeşti, Moreni sau Pucioasa trebuie să devină spital dedicat tratării cazurilor de COVID-19

Trebuie să înţelegem oameni buni că prin respectarea tuturor măsurilor impuse de autorităţi şi prin alte măsuri stricte ce trebuie luate urgent de instituiile abilitateACTUAL

Sesiune de informare a cetățenilor privind prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului.

Polițiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu structurile de informare

Mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, puse în aplicare de poliţişti

Mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, puse în aplicare de poliţişti. La

Biblioteca Județeană “Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița – Eveniment – 21 ianuarie 2022

Vineri, 21 ianuarie 2022, orele 13.00, la sediul Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa  se desfăşoară concursul judeţean

Valul cinci bagă autoritățile în ședință

Valul cinci bagă autoritățile în ședință. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a organizat o

ȘCOLILE SE DESCHID în funcție de GRADUL DE VACCINARE AL PERSONALULUI din unitățile școlare

ȘCOLILE SE DESCHID în funcție de GRADUL DE VACCINARE AL PERSONALULUI din unitățile școlare, anunțulArticole Recente


SOCIAL

ANAF derulează, în 2022,  proiecte pilot în vederea stimulării conformării voluntare

Agenția Națională de Administrare Fiscală intensifică, în anul 2022, activitățile de îndrumare și asistență în

Jandarmeria Dâmbovița – „172 de stejari pentru România”

Jandarmeria Dâmbovița – „172 de stejari pentru România”. Jandarmii dâmbovițeni s-au alăturat și anul acesta

Proiectele a 6 drumuri județene, depuse de CJD pentru finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”

Proiectele a 6 drumuri județene, depuse de CJD pentru finanțare prin Programul Național de Investiții

Certificatul verde COVID pentru acces în restaurante, baruri, cluburi și discoteci dar și la nunți,botezuri

Certificatul verde COVID pentru acces în restaurante, baruri, cluburi și discoteci dar și la nunți,botezuri, se introduce dacă rata de infectare trece de 3 la mie

ANM a emis INFORMARE METEOROLOGICĂ

ANM a emis INFORMARE METEOROLOGICĂ,interval de valabilitate: 16 septembrie, ora 19:00 – 18 septembrie, ora 10:00

Legea consumatorului vulnerabil, promulgată și se aplicată de la 1 noiembrie 2021

Legea consumatorului vulnerabil, promulgată și se aplicată de la 1 noiembrie 2021

Din 15 septembrie 2021, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spații deschise

Din 15 septembrie 2021, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spații deschise, decizia a fost luată în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa

Titu: Prins cu o cască în ureche în timpul examenului de Bac

La Proba E)c) a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2021 au fost prezenți 2785

Jandarmii montani au continuat acțiunile de informare a turiștilor în Munții Bucegi

Weekend-ul trecut, jandarmii montani de la posturile Peștera și Zănoaga au desfășurat 34 de acțiuni

Un tânăr de 19 ani, s-a izbit cu autoturismul de un copac

s-a izbit cu autoturismul de un copac

Unul dintre spitalele Găeşti, Moreni sau Pucioasa trebuie să devină spital dedicat tratării cazurilor de COVID-19

Trebuie să înţelegem oameni buni că prin respectarea tuturor măsurilor impuse de autorităţi şi prin alte măsuri stricte ce trebuie luate urgent de instituiile abilitate

Informare privind proiectul “Venus- Împreună pentru o viață în siguranță!”

           Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, implementează în calitate de

A fost inaugurat podul peste râul Slănic, din localitatea Gura Ocniței

Președintele Consiliului Juețean Dâmbovița, Alexandru Oprea, alături de vicepreședintele Alin Manole, secretarul județului – Ivan

Turişti ajutaţi de jandarmii montani

 Jandarmii montani de la Postul Zănoaga au intervenit azi-noapte, în urma unui apel prin SNUAU

Iată cele 10 semne, prin care vei deosebi un om deștept de unul prost

„Te poți molipsi de prostie sau de înțelepciune la fel de ușor, ca de o

Incredibil dar adevărat, primarul  Ion Dicu s-a făcut singur cetăţean de onoare al comunei pe care o conduce

Sâmbătă, în comuna  dâmboviţeană Pietroșița,  s-a marcat Ziua localităţii.   Deşi pare absurd însă aceasta este

Reprezentanți ai Ministerului Economiei, vizită în județul Dâmbovița

Joi, 12 iulie 2018, Ion Radu, secretar de stat în Ministerul Economiei, însoțit de doi

Conducerea Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut un bilanţ al rezultatelor Evaluării Naţional, Bacalaureatului şi primei etape  de admitere la liceu.

 Conducerea Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut

Voluntarii Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița au distribuit 6 paturi nou nascuți și 356 cearceafuri către secția neonatologie a Spitalului Orășenesc Găești

Campania ,,Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut”, desfășurată în cadrul parteneriatului dintre

Primul proiect de la nivelul regiunii Sud Muntenia în cadrul Axei prioritare 4

Vineri, 27 aprilie, s-a depus primul proiect de la nivelul regiunii Sud Muntenia în cadrul

Situaţia drumurilor dâmboviţene

Societăţile dâmboviţene responsabile cu deszăpezirea au intervenit pe toate drumurile publice din Judeţul Dâmboviţa, astfel

Campania,,Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut”, a ajuns și în Maternitatea Târgoviște din cadrul  Spitalului Județean de Urgență Târgoviște

Campania,,Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut”, a ajuns și în Maternitatea Târgoviște

Maternitatea Târgoviște  se numără  printre cele 41 de maternități din România, echipate cu pătuțuri și lenjerii de către Crucea Roșie Română

Maternitatea Târgoviște  se numără  printre cele 41 de maternități din România, echipate cu pătuțuri și

Zilele oraşului Răcari 2017

Pe parcursul a două zile, 12-13 august 2017,  oraşul Răcari  va îmbrăca hainele de sărbătoare.

VIDEO. Copil salvat dintr-un puț la Răcari, județul Dâmbovița

O fetiţă de 5 ani din orașul Răcari a fost salvată de pompierii dâmbovițeni. Copila

CJ Dâmbovița  a repartizat sumele pentru echilibrarea bugetelor locale

Consiliul Judeţean Dâmbovița a aprobat hotărârea privind repartizarea, pe anul 2017, a sumelor  defalcate din

Ghenosu, pe podium la Paştele Cailor

În municipiul Târgoviște, sâmbătă, 4 martie,bulgarii din cartierul Matei Voievod au sărbătorit „Paştele Cailor” sau

„Paştele Cailor”: Acest obicei este unic în România, specific comunităţii bulgarilor de la Târgovişte.

În municipiul Târgoviște, sâmbătă,  4 martie, bulgarii din cartierul Matei Voievod au sărbătorit „Paştele Cailor”

O clipă de neatenție dar și graba o putea costa viața pe o șoferiță în vârstă de 35 de ani

Accident grav pe Bulevardul Unirii din Târgoviște  O clipă de neatenție dar și  graba o

Blocul Dacia din orașul Fieni ce are în componență cinci scări, urmează să fie contorizat la nivel de imobil privind sistemul de alimentare cu apă potabilă.

Blocul Dacia  din orașul Fieni   ce are în componență  cinci scări, urmează să fie  contorizat