JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.
style1 style2 style3
AntenaDâmboviţa
.

DÂMBOVIŢA  >  POLITIC  >  ŞTIRI

Deputatul PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan  a adresat două interpelări  către Ministrul  Turismului și către Ministrul Economiei

Autor  Ultima actualizare: 6th March 2017

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Interpelarea  adresată domnului Mircea Titus Dobre, Ministrului  Turismului este legată  de Stațiunea turistică Peștera-Padina-Moroeni.

Staţiunea turistică Peştera-Padina-Moroeni: vis sau realitate?

“ Domnule Ministru,

In inima Bucegilor, se află zona Peştera-Padina, parte a localităţii Moroeni, judeţul Dâmboviţa. Un ţinut de excepţie care cuprinde nu numai Vârful Omu, Babele şi Sfinxul, dar şi Peştera Ialomiţei, Lacul Bolboci şi Lacul Scopoasa, toate acestea, obiective de mare interes turistic.

Sunt peste 100 de ani de când au fost construite primele cabane în zona noastră, Cabana Omu sau Bolboci fiind şi acum repere pentru turismul montan. Apropierea de Bucureşti a făcut ca în timp numărul celor care vizitează zona să fie din ce în ce mai mare. Primul proiect al Staţiunii turistice Peştera-Padina-Moroeni a fost realizat în anii 70 când a fost pusă în funcţiune instalaţia de transport pe cablu Buşteni-Babele-Peştera, instalaţie care deservea pe timpul iernii şi pârtia de ski Babele-Pestera.

Studiile realizate după anii 2000 au arătat că pentru o dezvoltare durabilă, staţiunea turistică se poate dezvolta în zona Peştera aflată la cea 1600m altitudine, cu o perspectivă de cea 1200 locuri de cazare în hoteluri, zona Padina, situată la 1500m altitudine, cu o proiecţie de cea 3500 locuri de cazare în hoteluri şi pensiuni şi zona Zănoaga-Bolboci la 1400m altitudine cu pensiuni şi locuri de campare în special pentru rulote. Numărul locurilor de muncă ce pot fi create depăşeşte 2000 de persoane.

Proiectul mai cuprinde pârtii de schi, printre care pârtia Babele-Peştera, cu plecare de la 2200m altitudine, lungimea de 3500m şi sosirea la 1600 m altitudine ; Pârtia Cocora (2163m) – Peştera(1600m) cu lungimea de 2600m sau Pârtia Cocora(2163m)-Padina(1500m) cu lungimea de 4500m precum şi trasee de schi fond.

In ciuda faptului că toate studiile au indentificat zona Peştera ca fiind o zonă cu potenţial de zăpadă naturală din noiembrie până la începutul lunii mai, fapt care de altfel a determinat încadrarea ca primă prioritate în Programul naţional de dezvoltare a turismului montan Superschi în Carpaţi (Legea 526/2003), până acum nu a existat nicio finanţare guvernamentală.

De 14 ani, diferite guverne şi majorităţi parlamentare au modificat această lege şi au adăugat alte şi alte zone la finanţare, fapt care a dus la apariţia unor pârtii de ski acolo unde nu există suficientă zăpadă sau sunt situate la atitudini de sub 1000m !!!

Domnule Ministru,

Pentru accesul turiştilor în zona Pestera-Padina, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a efectuat investiţii importante în modernizarea drumurilor judeţene DJ 713 si DJ714. De asemenea, în vara anului 2013 în colaborare cu Consiliile Judeţene Prahova şi Braşov, a fost relansată ideea drumului Transcarpatica. Acesta înseamnă o legătură rutieră între DN71 şi DN73 din Sinaia la Bran prin Padina-Peştera. Drumul este important atât pentru zona turistică Bran, Cheile Grădiştei, Moeciu de Sus pentru că ar facilita accesul la zona montană Bucegi cu pârtiile existente din Sinaia şi viitoarele pârtii din Peştera dar şi pentru un acces mai rapid de la Bucureşti la Bran (se scurtează drumul cu cea HOkm). Transcarpatica va însemna un circuit turistic excepţional prin includerea zonelor Rucăr, Bran, Poiana Braşov, Predeal, Sinaia, Buşteni, Peştera-Padina din Platoul Bucegi.   Asta înseamnă o legătură directă între Scropoasa, Bolboci, Cheile Zănoagei, Peştera Ialomiţei cu localităţile Pietroşiţa(staţie CFR), Moroeni(DB), Sinaia(PH), Moeciu(BV). Cu uşurinţă se poate ajunge la Cetatea Râşnov, Castelul Bran, sau Podu Dâmbovicioarei la Rucăr, Dragoslavele, Nămăeşti, Brusturet sau la Peştera Dâmbovicioara.

Pentru ca Staţiunea turistică Peştera-Padina-Moroeni să treacă graniţa de la vis la realitate, are nevoie de sprijinul Dumneavoastră, al Ministerului Turismului, al Guvernului României!

Am expus pe scurt situaţia actuală dar sunt convins că în studiile ministerului se află date complete privind oportunitatea dezvoltării acestei zone. Nu este vorba de un proiect politic, urmare a unei decizii politice de conjunctură, este vorba de un proiect viabil, identificat ca fiind unul sustenabil prin studiile realizate de specialiştii în turism.

Am rugămintea să reanalizaţi priorităţile din legea Superschi în Carpaţi şi eu cred că poate numai dintr-o simplă eroare zona Peştera-Padina a fost „sărită” de la finanţare până acum.

De asemenea, vă rog să identificaţi o soluţie de finanţare a proiectului Transcarpatica, un drum atât turistic cât mai ales strategic, un drum de interes naţional. Realizarea acestuia, cu siguranţă depăşeşte posibilităţile de finanţare locale.”, se arată în interpelare.

Patrimoniul fostelor Exploatări Miniere Şotânga

 Cea de-a doua interpelare  a fost adresată domnului Mihai Tudose, Ministrul Economiei și se referă patrimoniul fostei Exploatări Miniere Şotânga  care se dorește să treacă în proprietatea administraţiei publice locale Șotânga, care este şi proprietar al terenului.

Vă interpelez în legătură cu un subiect care impune o decizie urgentă. In caz contrar, statul român va pierde patrimoniul fostelor exploatări miniere, lăsat de ani de zile pradă hoţilor.

Studiu de caz: Exploatarea Minieră Şotânga, judeţul Dâmboviţa

In anul 2005, urmare reorganizării Societăţii Naţionale a Cărbunelui Ploieşti, a apărut SC „Carbonifera” SA Ploieşti, respectiv “Carbonifera” Şotânga, societăţi aflate în acest moment în faliment. Activitatea minieră pe teritoriul comunei Şotânga, din judeţul Dâmboviţa, a încetat în totalitate în anul 2009.

Toate construcţiile care, altădată, alcătuiau un complex bine pus la punct (birouri, cantină, locuinţe, club, spital, garaj etc.) au fost lăsate fără niciun fel de pază, abandonate.

Pentru a stopa distrugerea acestor active, Primăria Şotânga a iniţiat demersuri de preluare a clădirilor, în contul datoriei imense pe care Societatea Naţională a Cărbunelui şi SC “Carbonifera” SA Ploieşti le înregistrau la bugetul local. Intenţia administraţiei publice locale a fost aceea de a reabilita şi moderniza imobilele respective şi de a le pune la dispoziţia comunităţii, dându-le destinaţii sociale şi economice: locuinţe pentru tinerii căsătoriţi şi pentru persoanele vulnerabile, piaţă agro-alimentară, centru de comandă serviciu pentru situaţii de urgenţă, parc agro-industrial etc.

Iniţiativa Primăriei Şotânga a rămas iară ecou. In tot acest interval de timp, unele dintre clădiri au dispărut, fíe măcinate de intemperii, fie devalizate de hoţi, altele au ajuns la un grad de degradare de aproape 90%.

Precizez că administraţia publică locală a comunei Şotânga este proprietarul terenului de sub imobilele fostei Exploatări Miniere Şotânga, fapt întărit de instanţele de judecată, care s-au pronunţat definitiv şi irevocabil în această privinţă, încă din anul 2011. Sentinţele judecătoreşti au fost puse în aplicare în anul 2015 de către lichidatorii judiciari CARDUELIS CONSULTING IPURL şi A&A CONSULTANTS IPURL. Este clar că, în aceste condiţii, nu se va găsi niciodată un cumpărător pentru clădirile care, dincolo de faptul că se află acum în stare avansată de degradare, sunt şi amplasate pe terenul Primăriei Şotânga.

Menţionez că administraţia publică locală a comunei Şotânga, după ce a reintrat în posesia terenului, a întreprins demersuri să cumpere imobilele care au aparţinut fostei Exploatări Miniere Şotânga, însă nici de această dată nu a ajuns la un rezultat pozitiv, întrucât patrimoniul era revendicat în instanţă şi de Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, şi de SC “Carbonifera” SA Ploieşti. Intre timp, litigiul a fost soluţionat irevocabil, iar SC “Carbonifera” SA Ploieşti este de acord să predea în orice moment bunurile respective către Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, iar lichidatorul acesteia a comunicat Primăriei Şotânga că imobilele vor fi valorificate, după evaluare şi intabulare.

Prin prisma considerentelor arătate, vă rog să analizaţi posibilitatea ca patrimoniul fostei Exploatări Miniere Şotânga să treacă în proprietatea administraţiei publice locale, care este şi proprietar al terenului”, se arată în interpelare.

 

Related articlesDÂMBOVIŢA

Primul proiect de la nivelul regiunii Sud Muntenia în cadrul Axei prioritare 4

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Vineri, 27 aprilie, s-a depus primul proiect de la nivelul regiunii Sud Muntenia în

Situaţia drumurilor dâmboviţene

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Societăţile dâmboviţene responsabile cu deszăpezirea au intervenit pe toate drumurile publice din Judeţul Dâmboviţa,

Fapte săvârșite la regimul silvic, sancționate de jandarmi

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Fapte săvârșite la regimul silvic, sancționate de #jandarmi În urma unei acțiuni pe raza

Ședința extraordinară a CLM Târgoviște din data de 12.01.2018

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Administrația  municipiului Târgoviște lucrează la foc automat, în ceea ce privește pregătirea și demararea

Municipiul Târgoviște va beneficia de un un nou parc

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Municipiul Targoviste va beneficia de un un nou parc. Astfel, pe o suprafata deACTUAL

Primarul oraşului Pucioasa, Constantin Ana: Reușim să scăpăm de un calvar

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:După cum ştim DN 71 a ajuns un adevărat coşmar pentru şoferii care trec

Mingea e din nou la TINE! Este momentul ECHIPEI “ Mai buni împreună, mai departe pentru fotbal!”

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Mingea e din nou la TINE! Este momentul ECHIPEI “ Mai buni împreună, mai

ROMÂNI DIN UCRAINA ÎN VIZITĂ LA MÂNĂSTIREA DEALU

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, sâmbătă, 24 martie 2018, un grup

Turist aflat în dificultate, ajutat de jandarmii montani de la Postul Zănoaga 

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Jandarmii montani de la Postul Zănoaga au intervenit duminică, 25 februarie a.c., în sprijinul unui

Adrian Ţuţuianu îşi răstoarnă propriul guvern local

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Astăzi, 2 februarie 2018,  la nivelul  Organizației PSD Dâmbovița  în cadrul BPJ și CEx-ului 
Articole Recente


SOCIAL

Primul proiect de la nivelul regiunii Sud Muntenia în cadrul Axei prioritare 4

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Vineri, 27 aprilie, s-a depus primul proiect de la nivelul regiunii Sud Muntenia în

Situaţia drumurilor dâmboviţene

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Societăţile dâmboviţene responsabile cu deszăpezirea au intervenit pe toate drumurile publice din Judeţul Dâmboviţa,

Campania,,Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut”, a ajuns și în Maternitatea Târgoviște din cadrul  Spitalului Județean de Urgență Târgoviște

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Campania,,Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut”, a ajuns și în Maternitatea

Maternitatea Târgoviște  se numără  printre cele 41 de maternități din România, echipate cu pătuțuri și lenjerii de către Crucea Roșie Română

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Maternitatea Târgoviște  se numără  printre cele 41 de maternități din România, echipate cu pătuțuri

Zilele oraşului Răcari 2017

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Pe parcursul a două zile, 12-13 august 2017,  oraşul Răcari  va îmbrăca hainele de

VIDEO. Copil salvat dintr-un puț la Răcari, județul Dâmbovița

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:O fetiţă de 5 ani din orașul Răcari a fost salvată de pompierii dâmbovițeni.

CJ Dâmbovița  a repartizat sumele pentru echilibrarea bugetelor locale

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Consiliul Judeţean Dâmbovița a aprobat hotărârea privind repartizarea, pe anul 2017, a sumelor  defalcate

Ghenosu, pe podium la Paştele Cailor

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:În municipiul Târgoviște, sâmbătă, 4 martie,bulgarii din cartierul Matei Voievod au sărbătorit „Paştele Cailor”

„Paştele Cailor”: Acest obicei este unic în România, specific comunităţii bulgarilor de la Târgovişte.

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:În municipiul Târgoviște, sâmbătă,  4 martie, bulgarii din cartierul Matei Voievod au sărbătorit „Paştele

O clipă de neatenție dar și graba o putea costa viața pe o șoferiță în vârstă de 35 de ani

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Accident grav pe Bulevardul Unirii din Târgoviște  O clipă de neatenție dar și  graba

Blocul Dacia din orașul Fieni ce are în componență cinci scări, urmează să fie contorizat la nivel de imobil privind sistemul de alimentare cu apă potabilă.

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Blocul Dacia  din orașul Fieni   ce are în componență  cinci scări, urmează să fie 

Ediţia a III-a a Taberei Naţionale de sculptură „Vasile Blendea”. VIDEO

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:În perioada 14-22 octombrie 2016, Parcul Industrial Priboiu  găzduieşte ediţia a III-a a Taberei

Hotel King lămureşte situaţia furtului din cameră

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Hotel King lămureşte situaţia furtului din cameră

În microraionul IV din municipiul Târgovişte continuă lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere şi nu numai. VIDEO

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:În microraionul IV din municipiul Târgovişte continuă lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere şi

Misiune de căutare a părinţilor unei minore găsită înecată într-o baltă din localitatea Mărunţişu – comuna Costeştii din Vale.

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:În după-amiaza zilei de ieri,18 septembrie a.c., pompierii de la Detașamentul Titu au desfăşurat

La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa a avut loc şedinţa festivă de avansare la termen în gradul profesional următor a 67 de poliţişti

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa a avut loc şedinţa festivă de avansare

Un eveniment tragic a umplut de durere sufletele colegilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:A încetat din viață un om deosebit și un profesionist desăvârșit. Un eveniment tragic

Începând cu data de 30 iunie 2016, Palatul Potlogi a fost deschis oficial pentru public

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Începând cu data de  30  iunie 2016, Palatul Potlogi a fost deschis oficial pentru

La Târgovişte a avut loc deschiderea oficială a Turneului internaţional de baschet feminin U16

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Luni după-amiază, la Târgovişte a avut loc deschiderea oficială a Turneului internaţional de baschet

În comuna dâmboviţeană Ulmi, la doar câţiva kilometri de municipiul Târgovişte , Arctic urmează să construiască cea mai mare fabrică de maşini de spălat din Europa

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:În comuna dâmboviţeană Ulmi, la doar câţiva kilometri de municipiul Târgovişte , Arctic urmează

Conducerea Companiei de Apă a luat toate măsurile pentru a asigura informarea corectă a populaţiei şi instituţiilor competente

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with: În oraşul Pucioasa şi comunele Brăneşti, Vulcana Băi, Vulcana Pandele şi Doiceşti, sâmbătă seară,

RECORD: 10 investiţii finalizate în 10 luni de mandat

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with: În cadrul primei conferinţe de presă susţinută în anul 2016 de primarul Cristian Stan

Fonduri europene pentru asfaltarea unor drumuri din orasul Racari COMUNICAT DE PRESĂ privind programul lucrărilor efectuate la infrastructura rutieră a Judeţului Dâmboviţa, în perioada 11 – 16.01.2016

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:  Consiliul Judeţean Dâmboviţa informează participanţii la traficul rutier că, în perioada 11 –

RACORDĂRI ILEGALE LA REŢEAUA DE ENERGIE ELECTRICĂ

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Nouă familii care aveau imobilele racordate ilegal la reţeaua de energie electrică au fost

JANDARMII DÂMBOVIȚENI, LA DATORIE DE REVELION

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:În perioada 31 decembrie 2015 – 04 ianuarie 2016, peste 100 de jandarmi vor

„Promovarea turistică a monumentului istoric de importanta nationala Curtea Domneasca din Targoviste”

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Pe parcursul a şapte zile, 04.12.2015 – 10 .12.2015, sala Beciul Mircea cel Bătrân

Două cluburi din Târgovişte au fost închise

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Clubul TAO din Târgovişte a anunţat pe pagina sa de facebook, că îşi suspendă

VIDEO. TURIŞTI LITUANIENI SALVAŢI DE JANDARMERIA MONTANĂ DIN DÂMBOVIŢA!

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Doi turişti lituanieni, aflați în dificultate în Masivul Montan Bucegi au fost ajutați de

Jandarmeria Română a găzduit la Bucureşti, cel de-al treilea grup de lucru sub Preşedinţia Română a CIMIN

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:Joi, 17 septembrie a.c., Jandarmeria Română a găzduit la Bucureşti, cel de-al treilea grup

In perioada 18-20 septembrie 2015 Filiala de Cruce Rosie Dambovita implementeaza Proiectul de tineret: “Tabără de educaţie sanitară pentru tineret”

Share with:

FacebookTwitterGoogle


Share with:1. In perioada 18-20 septembrie 2015 Filiala de Cruce Rosie Dambovita în parteneriat cu