Aflat într-o vizită în județul Dâmbovița, în comunele Cobia, Dragodana și Petrești, vicepreședintele PSD Dan Șova a vorbit despre miza alegerilor europarlamentare din 25 mai, despre lupta strânsă la nivel european dintre social-democrați și populari, precum și despre rezultatele și proiectele Guvernului.
Ministru a arătat importanța alegerilor pentru viața de zi cu zi, amintind de ceea ce s-a întâmplat în 6 mai 2010. „Băsescu a putut tăia salariile și pensiile pentru că Europa era condusă de populari. Într-o Europă condusă de social-democrați nu putea face acest lucru, pentru că politicile sunt diferite”, a declarat Dan Șova.
Ministrul a arătat că social-democrații resping austeritatea introdusă de populari și propun susținerea IMM-urilor, crearea de locuri de muncă, creșterea salariilor și a pensiilor. În opinia vicepreședintelui PSD, social-democrații sunt adepții unei abordări care pune în mijloc interesul cetățeanului.
Dan Șova a vorbit despre rolul statului și importanța politicilor de stânga pentru România, în context european. „Noi credem că statul trebuie să aibă grijă de oameni. Noi credem că statul trebuie să asigure un anumit nivel pentru pensii. Noi credem că este sarcina statului să se ocupe să angajeze absolvenții fie de studii medii, fie de studii superioare în fiecare an. Noi credem că este sarcina și responsabilitatea statului atunci când ai șomaj mare. Noi credem că este sarcina și responsabilitatea statului să se asigure salarii, să se asigure venitul minim garantat, să asiguri pensia minimă oamenilor. Noi credem că grija pentru om este esențială în politica noastră națională”, a susținut ministrul.
În contextul luptei strânse dintre populari și socialiști, fiecare vot este important pentru destinul proiectului european. Așa cum a arătat Dan Șova, numărul de europarlamentari va stabili Președintele Comisiei Europene. „Situația este atât de echilibrată în Europa încât 200 – 300 de voturi de aici, 200 – 300 de voturi de la Târgoviște pot să decidă Președinția Comisiei Europene și care este soarta noastră ca români în Uniunea Europeană pentru următorii șapte ani”.
Rolul europarlamentarilor români poate fi decisiv în stabilirea Președintelui Comisiei Europene. „Europarlamentarii pe care îi dăm noi, sper să fie 15, pot stabili Președintele Comisiei Europene. Dacă avem un Președinte al CE social-democrat, un prim-ministru al României astăzi social-democrat și, care sper eu, să devină Președintele social-democrat al României din decembrie, soarta noastră în interiorul UE poate fi mult mai bună din punct de vedere al locurilor de muncă, al celor care se duc acolo, din punct de vedere al banilor pe care ni-i dau, din punct de vedere al asigurărilor sociale”, a declarat Șova.
Vicepreședintele PSD a vorbit și despre nevoia unui Președinte social-democrat, în contextul în care șeful statului trebuie aibă un alt comportament decât a avut Traian Băsescu în ultimii 10 ani. „Cred că avem dreptul și să trăim în liniște, și să avem un Președinte normal, și să avem un Președinte pe care să-l intereseze ce se întâmplă cu omul de rând”. În acest context, ministrul a afirmat că și-ar dori să poată convinge oamenii „să-l avem pe Schulz la Bruxelles și pe Ponta la Cotroceni”.
În discursul său, ministrul Șova s-a referit și la rezultatele și proiectele Guvernului. „Este prima oară, cel puțin în ultimii 10 ani, când în baza deciziei premierului Victor Ponta această creștere economică se vede în veniturile oamenilor”, a declarat vicepreședintele PSD, adăugând că anul acesta au fost majorate salariul minim și pensiile și că acestea sunt politici bune și corecte. Statul este obligat să pună în mișcare acele sisteme prin care asigură crearea unor noi locuri de muncă și este obligat să sprijine inițiativa privată, alături de întreprinderile mici și mijlocii.
D-nul Șova a declarat că ministrul Mihnea Costoiu a venit cu conceptul învățământului dual, unde școlile profesionale au programă școlară în conformitate cu cerințele concrete ale întreprinderilor din aria în care se organizează școala respectivă. Un astfel de proiect este școala germană din județul Alba, al cărei succes a făcut să se extindă în trei alte județe, în zonele industriale.
„Vreau ca românii să fie tratați egal, la fel ca toate celelalte nații. Vreau ca atunci când muncim cinstit și plătim impozite în țara respectivă să avem acces la servicii sociale, iar copiii noștri care sunt acolo să aibă acces la școală. Vreau ca românii să fie tratați în mod egal și asta nu ne vor putea da decât social-democrații”, a declarat Dan Șova.
Ministrul a vorbit despre „normalitatea pe care PSD-ul a reintrodus-o în România: să fim conducători ai tuturor românilor, indiferent că ne-au votat sau nu, să acționăm pentru toți românii și să ne aplecăm în mod special spre cei care au nevoie de noi, tineri, pensionari, absolvenți, cei care au nevoie de locuri de muncă”.
Investițiile străine au crescut față de aceeași perioadă a anului trecut cu 35,6%. Producția industrială a crescut cu 10,8% față de anul trecut. România are cea mai mare creștere economică din Europa și cea mai mare rată de creștere a venitului real pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. „Acestea sunt rezultatele unor politici social-democrate”, a conchis Dan Șova.