JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Răvăşitul oilor la poalele Leaotei

în comuna Runcu, judeţul Dâmboviţa, unde zeci de păstori de la Poalele Leaotei şi-au etalat produsele, iar pe munte s-a dansat, s-a mâncat bulz şi pastramă, iar ţuica de prună a fost la mare cinste

În comuna Runcu, judeţul Dâmboviţa, zeci de păstori de la Poalele Leaotei şi-au etalat produsele, iar pe munte s-a dansat, s-a mâncat bulz şi pastramă, iar ţuica de prună a fost la mare cinste. După ce au petrecut toată vara cu oile în zona montană, ciobanii aduc  turmele înapoi în sat unde are loc ”răvăşirea oilor” de către proprietari. Acest obicei este o manifestare simbolică, ea marcând încheierea anului pastoral şi reprezintă împărţirea de către ciobani a produselor pe care le datorează proprietarilor:”La începutul manifestării a avut loc tocmeala ciobanilor cu stăpânii mioarelor, încheiată cu plată în bani şi în produse. După măsuratul laptelui şi al branzei, urmează valorificarea produselor. La mare căutare au fost ca întotdeauna brânza de burduf şi pastrama. La sărbătoarea transhumanţei din Dâmboviţa au luat parte turişti şi localnici deopotrivă şi suntem bucuroşi de o prezenţă mare de vizitatori. Problema este că ciobanii dispar unul câte unul, iar îndeletnicirea este într-un declin”

Acest obicei este o manifestare simbolică, ea marcând încheierea anului pastoral şi reprezintă împărţirea de către ciobani a produselor pe care le datorează proprietarilor

a declarat primarul localităţii Runcu, Gheorghe Brebeanu.Acesta a mai spus că pentru oierii din Runcu, de la poalele Leaotei, a fost un an profitabil.Autorităţile din comuna Runcu s-au preocupat ca participanţii să se simtă bine, să depăşească măcar pentru câteva ore problemele vieţii de zi cu zi. Pe Valea pârâului Ialomicioara, la podul de la Brebu, s-au  adunat  meşteri populari din toată ţară, producători agricoli şi crescători de animale. Pastrama şi brânzeturile de toate tipurile au fost  la loc de cinste Programul artistic a fost  mult mai diversificat decât în trecut:„ Avem folclor, avem muzică uşoară, avem comedii şi alte mijloace de divertisment”, a declarat  primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu. Spectacolul a fost deschis  de „Doinitorii Runcului”.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.