JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Exercitiu de alarmare publica la Pucioasa

TEMA exercițiului:

”Activitatea autorităţilor administraţiei publice locale, Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Pucioasa, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi a altor formaţiuni de intervenţie prevăzute în planurile operative pentru înlăturarea efectelor inundatiilor in caz de accident la acumularea Pucioasa.”

SCENARIUL EXERCIȚIULUI

În data de 06.07.2011, orele 10.00, în zona bazinului râului Ialomiţa s-au produs masive căderi de precipitaţii sub forma de ploi torenţiale, care au dus la creşterea debitului râului Ialomiţa, în unele locuri depăşind pragul de atenţie pe versantul stâng al acumulării Pucioasa.

Ca urmare a producerii acestui eveniment, în zona oraşului Pucioasa au loc alunecări de material concomitent cu revărsări și scurgeri masive de apă, punându-se în pericol mai multe gospodării şi instituţii publice. Totodată, a fost afectată  infrastructura rutieră ceea ce îngreunează accesul forţelor şi mijloacelor de sprijin în zonele afectate de accidentul la acumularea Pucioasa.

S-au semnalat puternice aluviuni, fiind posibilă blocarea instalațiilor de  manevră la golirea de fund a barajului de acumulare și s-a descoperit, în zona străzii Morilor, muniţie neexplodată.

În continuare situaţia meteo este defavorabilă și se prezintă după cum urmează: local şi în sudul Munteniei, vânt cu viteza de 25 m/s, sub o nebulozitate de 50%, precipitaţii sub forma de ploaie torențială continuă.

În aceste condiţii, după producerea evenimentului şi apreciind ca iminentă extinderea acestuia, şeful Centrului Local de Coordonare a Intervenţiei în caz de accident la acumularea Pucioasa, sprijinit de către seful Centrul Operațional Județean, dispune declararea STĂRII DE ALERTĂ în Zona de Planificare la Urgenţă şi introducerea semnalului ALARMA LA DEZASTRE cu sirenele din dotare, precum şi elaborarea primelor recomandări pentru protecţia populaţiei.

Accidentul de la acumularea Pucioasa a generat  numeroase pierderi materiale și răniţi. Au fost afectate mai multe gospodarii, căi de comunicaţii avariate, reţele de apă potabilă, retele gaze, electrice şi instalaţii de telecomunicaţii.

Urmare a constatărilor făcute de echipajele de recunoaștere ale serviciilor profesioniste pentru situații de urgență sunt luate măsuri pentru înlăturarea efectelor negative şi revenirea la starea de normalitate, astfel:

  • se execută cu prioritate a operațiuni de deblocare-salvare, descarcerare şi acordarea primului ajutor persoanelor rănite în cooperare cu membrii Serviciului Judeţean de Ambulanţă chemaţi în sprijin;
  • amplasarea în zonele afectate a autospecialelor de intervenție cu misiunea de evacuare a apei din locuinţele afectate;
  • echipa pirotehnică aparţinând ISU asigură asanarea muniţiei neexplodate.

Organele de poliție intensifică măsurile de ordine publică, urmăresc realizarea unui flux de informaţii reale şi participă la transmiterea unor reguli de comportare a populaţiei evacuate cu formaţiunile de ordine publică, asigură paza întărită a unor obiective importante evacuate din oraşul Pucioasa și participă la acțiuni specifice pentru identificarea victimelor, sinistraților şi stabilirea persoanelor disparute.

Nu în ultimul rând se urmărește implicarea instituțiilor mass-media în vederea informării populatiei asupra situatiei create. Sunt stabilite atribuții pentru o diseminare corectă a informațiilor către populație cu privire la desfăşurarea evenimentelor.

OBIECTIVELE EXERCIȚIULUI

  • verificarea viabilităţii planurilor de protecţie şi intervenţie împotriva situaţiilor de urgenţă generate de inundatii;
  • perfectionarea deprinderilor autorităţilor administraţiei publice locale de a organiza şi conduce acţiuni de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor dezastrelor, evacuarea populaţiei şi bunurilor materiale în situaţii de urgenţă generate de dezastre;
  • verificarea funcţionării atât a mijloacelor tehnice de alarmare, cât şi a celui complementar din Oraşul Pucioasa;
  • verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfectionare a acestei activităţi;
  • perfectionarea deprinderilor personalului serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă de a desfăşura acţiuni de intervenţie, în cooperare cu forţe şi mijloace ale M.A.I. şi S.N. de Cruce Roşie, pentru limitarea şi înlaturarea urmărilor dezastrelor;
  • antrenarea populaţiei privind cunoaşterea semnalelor de alarmare (“DEZASTRE” SI “INCETAREA ALARMEI”) şi a modului de comportare pe timpul acestora;
  • verificarea gradului de pregătire a personalului participant şi stabilirea de sarcini concrete la faţa locului pentru toate categoriile de forţe.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.